Huawei dă în judecată SUA pentru „blocare” a documentelor Meng Wanzhou

Huawei dă în judecată SUA pentru „blocare” a documentelor Meng Wanzhou
FOTO: hepta.ro / Zuma Press / Rodrigo Reyes Marin

În procesul deschis în SUA, se susține că mai multe agenții americane au ignorat cererile de informații referitoare la dosar

Huawei dă în judecată mai multe agenții guvernamentale americane pentru a încerca să forțeze prezentarea documentelor despre care compania crede că ar putea dezvălui existența unor motivații politice din spatele arestării directorului său financiar, Meng Wanzhou.

Într-o plângere depusă săptămâna trecută în tribunalul districtual federal din Washington, DC, gigantul telecomunicațiilor acuză administrația Trump de „împiedicarea” numeroaselor cereri de eliberare de informații de către 16 agenții guvernamentale.

Avocații Huawei spun că există „semne” că SUA vor să folosească acuzații penale împotriva companiei și Meng „pentru a avansa obiective politice care nu au legătură cu administrarea echilibrată a justiției penale”.

Pe lângă documentele inter-agenții, procesul solicită și comunicări între Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul de Justiție și „anumite autorități canadiene care au participat la ancheta sau arestarea doamnei Meng”.

„Aceste comunicări vizează în primul rând identificarea comunicărilor care ar putea indica baze necorespunzătoare pentru urmărirea penală a Huawei și a doamnei Meng”, se arată în proces.

Plângerea continuă să enumere ceea ce susține Huawei că sunt motivele extrădării lui Meng, inclusiv interferarea cu „dominația” Huawei pe piața wireless 5G și întărirea poziției SUA în negocierile comerciale cu China.

  • Procesul SUA se aliniază bătăliei juridice canadiene

Meng a fost arestată pe 1 decembrie 2018, după ce a zburat pe aeroportul din Vancouver în ceea ce trebuia să fie o escală în drumul ei către Mexico City, cu destinația finală a Argentinei.

Meng este fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei.

Atât ea, cât și Huawei sunt acuzați de fraudă pentru presupusa inducere în eroare a HSBC cu privire la controlul companiei asupra unei filiale acuzate de încălcarea sancțiunilor economice ale SUA împotriva Iranului.

HSBC ar fi devenit îngrijorat de relație după o serie de articole Reuters care detaliază problemele.

Procurorii spun că HSBC a continuat să finanțeze Huawei din cauza minciunilor pe care Meng le-ar fi spus unuia dintre directorii băncii într-o prezentare PowerPoint în 2013. Ca urmare, HSBC ar fi fost supus riscului de pierdere și urmărire penală.

Procesul deschis în SUA de Huawei se aliniază la eforturile echipei canadiene de apărare a lui Meng astfel încât solicitarea de extrădare să fie respinsă din cauza politizării și a presupuselor încălcări ale drepturilor acesteia în timpul arestării..

Avocații lui Meng au citat comentariile făcute de președintele SUA, Donald Trump, care sugerează că ar fi dispus să o folosească drept atu de negociere în războiul comercial cu China.

Aceștia au acuzat, de asemenea, autoritățile canadiene că au conspirat pentru a ajuta agențiile americane în ancheta lor, ofițerii Agenției Serviciilor de Frontieră din Canada (CBSA) folosindu-și puterile extraordinare pentru a o interoga pe Meng timp de trei ore fără un avocat înainte ca ea să fie arestată.

Polițiștii și ofițerii serviciilor de frontieră vor continua să depună mărturie în Curtea Supremă din British Columbia, la sfârșitul acestei luni, cu privire la detaliile examinării vamale a Meng și la confiscarea telefoanelor sale.

Săptămâna trecută, un ofițer CBSA a recunoscut că a transmis codul care deblochează ambele telefoane ale lui Meng către Politia Regală Canadiană (RCMP), din „greșeală”.

  • „Întrebări despre integritatea guvernului”

In cadrul procesului deschis săptămâna trecută se susține că Huawei a făcut 12 cereri în urmă cu mai mult de un an în temeiul Legii privind libertatea de informare a SUA, dar nu a primit aproape nimic înapoi, în ciuda „cerinței exprese ca agențiile să acționeze în general în termen de 20 de zile lucrătoare”.

Pe lângă comunicările despre arestarea lui Meng între Canada și agențiile SUA, compania solicită și comunicări despre acuzare dintre diferite agenții americane și Casa Albă.

Deși acoperă o mare parte din aceeași problematică, procesul din SUA este un demers distinct de procedurile de extrădare în curs de desfășurare la Curtea Supremă din British Columbia.

Avocații SUA ai Huawei se luptă cu acuzațiile penale ale SUA împotriva ei și a companiei în New York. SUA solicită în British Columbia ca Meng să fie trimisă la New York pentru a fi judecată.

Avocații canadieni ai lui Meng vor avea șansa în februarie să susțină că presupusele încălcări ale drepturilor ei pot fi remediate doar prin suspendarea procedurii de extrădare.

Ofițerii CBSA și RCMP care au depus mărturie până acum au negat orice complicitate și orice schimb de informații necorespunzător cu agențiile americane

Acestea din urmă nu au depus încă nici un răspuns.

Meng Wanzhou trăiește în prezent sub o formă de arest la domiciliu după ce a fost eliberată pe o cauțiune de 10 milioane de dolari. Meng a negat acuzațiile împotriva ei.

Articol CBC News

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`