Un iceberg uriaș, de 15 ori cât Londra, s-a desprins recent. Temerile specialiștilor referitoare la impactul asupra ecosistemului

Un iceberg uriaș, de 15 ori cât Londra, s-a desprins recent. Temerile specialiștilor referitoare la impactul asupra ecosistemului
Chasm-1 a rămas inactiv timp de mulți ani, dar acum a creat un nou aisberg. Fotografie: BAS

Un aisberg cu o suprafaţă de 15 ori mai mare decât cea a Londrei Mari s-a desprins, duminică, în Antarctica – au precizat luni oamenii de ştiinţă britanici pentru AFP.

Fenomenul nu ar fi cauzat de schimbările climatice, chiar dacă regiunea este ameninţată de creşterea temperaturilor, potrivit British Antarctic Survey (BAS).

Blocul de gheaţă, cu o suprafaţă de 1.550 de kilometri pătraţi, s-a detaşat de banchiză în intervalul 19:00-20:00 GMT în urma unei maree de amplitudine care a provocat extinderea unei fisuri existente în gheaţă, denumită Chasm-1, a precizat, într-un comunicat, organizaţia din domeniul cercetării zonelor polare.

Comunicatul oamenilor de știință: o stație de cercetare a rămas pe o falie desprinsă

Un nou aisberg de mărimea Londrei Mari s-a desprins de pe icebergul Brunt din Antarctica.
La un deceniu după ce oamenii de știință BAS au detectat creșterea unor falii imense în gheața de 150 metri grosime, o crăpătură majoră cunoscută sub numele de Chasm-1 s-a extins acum complet.
Această fragmentare este o parte naturală a ciclului de viață al gheții, fără legătură cu schimbările climatice.
Icebergul Brunt este casa stației de cercetare BAS Halley, care a fost mutată la 23 km în interiorul lui Chasm-1 în 2016 pentru pregătirea acestei acțiuni.
„Glaciologii și echipele noastre de operațiuni au anticipat acest eveniment”, a declarat profesorul Dame Jane Francis.
21 de angajați sunt pe stație și lucrează pentru menținerea surselor de energie electrică și instalațiilor care țin experimentele științifice să funcționeze de la distanță pe parcursul iernii.
Momentan nu sunt afectați, iar lucrările lor vor continua până când vor fi preluate de aeronave în jurul datei de 6 februarie.” se arată în comunicatul BAS.

În urmă cu doi ani, un aisberg de dimensiuni similare s-a format în aceeaşi zonă

Cunoscută sub denumirea de Bariera Brunt, găzduiește staţiunea de cercetare britanică Halley VI.

specialiștii prezenţi în această regiune, din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluţia unor fisuri de mari dimensiuni în gheaţă.

În 2016, BAS a decis să mute staţiunea de cercetare cu circa 20 de kilometri de teamă să nu se afle pe un aisberg în derivă în urma topirii gheţurilor.

Sursa foto: bas.ac.uk

Miliarde de tone de apă dulce eliberați cresc temerile asupra unui dezastru în ecosistem

Suprafaţa banchizei a atins în februarie 2022 cele mai mici dimensiuni din ultimii 44 de ani de observaţii satelitare, a transmis recent raportul anual al programului european referitor la schimbările climatice Copernicus, menționează G4media.

În 2021, topirea unui aisberg la o distanţă de 4.000 de kilometri nord de locul unde s-a desprins de banchiză în 2017, a eliberat peste 150 de miliarde tone de apă dulce amestecată cu nutrienţi, dând naştere unor temeri cu privire la impactul asupra ecosistemului și așa foarte fragil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo