Dodon CRITICĂ Rusia pentru că „s-a grăbit” şi a semnat în 1812 Tratatul de la Bucureşti. Cum a ARGUMENTAT afirmațiile făcute…

Dodon CRITICĂ Rusia pentru că „s-a grăbit” şi a semnat în 1812 Tratatul de la Bucureşti. Cum a ARGUMENTAT afirmațiile făcute...

Preşedintele Igor Dodon l-a vorbit studenţilor şi a profesorilor de la Universitatea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”, în cadrul vizitei oficiale în Federația Rusă, despre principalele etape de dezvoltare ale Republicii Moldova, menţionând şi cât de important a fost anul 1812 în istoria ţării, când a fost semnat Tratatul de la Bucureşti.

Acesta a precizat că, în anul 1812, jumătate din „Moldova istorică devine parte a Imperiului Rus”, în urma Păcii de la Bucureşti.

Oficialul a declarat că oponenţii săi adesea îi reproşează că dânsul vorbeşte doar de bine despre Rusia, însă va spune ”și ceva de rău”.

„Eu voi spune şi ceva de rău. Rusia s-a grăbit în 1812 (…) şi a semnat Pacea şi a divizat Moldova, iar Moldova istorică e şi jumătate din România. Au împărţit-o în două pe Prut, jumătate a luat-o Rusia, iar jumătate a rămas în Imperiul Otoman. Dacă atunci nu se grăbeau (ruşii), Moldova era să fie mai mare”, a menționat Dodon.

Mai mult, Igor Dodon a afirmat că din 1812 Moldova a fost denumită în Basarabia şi a devenit parte a Imperiului Rus, scrie adevărul.ro.

Tags: