Igor Dodon sfidează legea. Socialistul poartă panglica Sfântului Gheorghe, interzisă în Republica Moldova, de 9 mai: „Să nu permitem nimănui să rescrie istoria și să denatureze adevărul istoric! Suntem urmașii învingătorilor” (video)

Igor Dodon sfidează legea. Socialistul poartă panglica Sfântului Gheorghe, interzisă în Republica Moldova, de 9 mai: Să nu permitem nimănui să rescrie istoria și să denatureze adevărul istoric! Suntem urmașii învingătorilor (video)
Foto: captura video.

Ex-președintele Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, celebrează alături de sute de moldoveni Ziua Victoriei. Opozantul Maiei Sandu a publicat, recent, pe rețelele de  socializare un mesaj de felicitare în limbile română și rusă, cu ocazia zilei de 9 mai.

Comuniștii și socialiștii sfidează legea

Socialiștii și comuniștii sfidează legea. Fostul șef de stat Igor Dodon, ex-președinta a Parlamentului Zinaida Greceanîi, deputatul socialist Bogdan Țîrdea, au fost surprinși în Piața Marii Adunări Naționale, cu panglica Sfântului Gheorghe prinsă la piept, notează tv8.

„Dragi prieteni, Astăzi sărbătorim Ziua Victoriei – zi care ne amintește despre fapta eroică a bunicilor și străbunicilor noștri care și-au jertfit viața pentru cerul senin de care ne bucurăm astăzi.

Dragi veterani! Ați trecut prin cele mai îngrozitoare încercări, greutăți și pierderi. Dar ați rezistat. Exemplul Dumneavoastră de slujire Patriei în timp de război și în viața civilă merită toată gratitudinea și onorurile. Ne închinăm în fața Dumneavoastră și a tovarășilor de arme pentru sacrificiul, stoicismul și curajul de care ați dat dovadă.

Stimați cetățeni, Să nu permitem nimănui să rescrie istoria și să denatureze adevărul istoric! Suntem urmașii învingătorilor și trebuie să ne mândrim cu acest lucru! Slăvită fie în veci fapta nemuritoare a eroilor neamului!” , a scris Igor Dodon pe Facebook.

Socialiștii și comuniștii s-au alăturat în această dimineață Comitetului Național de Coordonare „Pobeda”, la un marș prin Capitală în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Simpatizanții celor două formațiuni politice s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale.

Simbolurile rusești, interzise de 9 mai

În contextul războiului ruso-ucrainean, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, le-a cerut cetățenilor să evite să poarte simbolurile rusești la evenimentele organizate de 9 Mai.

„Nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a precizat Maia Sandu în cadrul unei întâlniri cu presă.

Ex-preşedintele, Igor Dodon, le-a cerut cetăţenilor moldoveni „să meargă la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe”, deşi este posibil să fie amendaţi, după ce simbolul respectiv cu dungi negre şi portocalii a devenit un semn al patriotismului rusesc şi a fost interzis  de autoritățile din Republica Moldova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:20 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație acest pod. Eu sunt optimist”