Fosta primă doamnă din Filipine, condamnată la 42 de ani închisoare pentru corupţie, eliberată pe cauţiune (FOTO)

Fosta primă doamnă din Filipine, condamnată la 42 de ani închisoare pentru corupţie, eliberată pe cauţiune (FOTO)

Fosta primă doamnă din Filipine, Imelda Marcos, condamnată la 42 de ani închisoare pentru corupţie, a ieşit din închisoare, după ce a plătit o cauţiune de 3.000 de dolari.
Membra congresului în vârstă de 89 de ani a apărut vineri în faţa tribunalului anticorupţie Sandiganbayan, la o săptămână după ce a fost condamnată. Ea a fost însoţită la tribunal de copii şi nepoţi, relatează Agerpres.

Instanţa a găsit-o vinovată pe Imelda Marcos de deturnarea a milioane de dolari în conturi elveţiene începând cu anii 1970, când soţul ei, fostul dictator Ferdinand Marcos, era preşedinte.
Fosta primă doamnă nu a apărut în ziua în care a fost anunţat verdictul, pe 9 noiembrie, renunţând astfel la dreptul ei de a introduce apel şi de a anula condamnarea.

Cu toate acestea, pe 12 noiembrie, avocaţii săi au înaintat o moţiune prin care cer să i se permită să facă apel la condamnare. Ei au invocat numeroasele boli ale Imeldei Marcos pentru faptul că nu a reuşit să participe la anunţarea verdictului.

Vineri, Imelda Marcos a spus că nu a fost notificată oficial despre data verdictului şi că a aflat despre el de la televiziune. „Aş fi participat dacă aş fi ştiut”, a spus ea, deşi a fost văzută participând la petrecerea de ziua fiicei ei mai mari, guvernatoarea Imee Marcos, chiar în seara zilei de 9 noiembrie, când a fost condamnată.

Tribunalul i-a permis plata unei cauţiuni de 150.000 de pesos (2.884 de dolari).

Imelda Marcos a fost notorie pentru stilul ei de viaţă extravagant care includea, printre altele, şi deţinerea a 3.000 de perechi de pantofi.

Se spune că familia Marcos ar fi furat până la zece miliarde de dolari în perioada de 20 de ani în care au condus Filipine.