În Africa a fost declarată „urgență continentală” în urma infectărilor cu variola maimuței

În Africa a fost declarată „urgență continentală” în urma infectărilor cu variola maimuței
Foto: Pixabey

Cel mai important organism de sănătate publică din Africa a declarat marți ceea ce a numit o „urgență de sănătate publică a securității continentale” din cauza unui focar de mpox care s-a răspândit din Republica Democrată Congo în țările învecinate, potriivt Reuters.

Centrul African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) a avertizat săptămâna trecută cu privire la o rată alarmantă de răspândire a infecției virale, care se transmite prin contact apropiat și provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi.

Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar virusul poate ucide.

„Declarăm astăzi această urgență de sănătate publică a securității continentale pentru a ne mobiliza instituțiile, voința noastră colectivă și resursele noastre pentru a acționa rapid și hotărât”, a declarat directorul general Jean Kaseya într-un briefing care a fost transmis în direct pe Zoom.

Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clade I. Dar noua variantă, cunoscută sub numele de Clade Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contactul apropiat de rutină, în special în rândul copiilor.

Kaseya a spus în briefing că continentul are nevoie de peste 10 milioane de doze de vaccin, dar doar aproximativ 200.000 sunt disponibile. El a promis că CDC va lucra pentru a crește rapid aprovizionarea continentului.

„Avem un plan clar de a asigura mai mult de 10 milioane de doze în Africa, începând cu 3 milioane de doze în 2024”, a adăugat el, fără a spune de unde ar fi provenite vaccinurile.

Organismul sanitar a declarat că peste 15.000 de cazuri de mpox și 461 de decese au fost raportate pe continent în acest an până acum, reprezentând o creștere de 160% față de aceeași perioadă a anului trecut. Un total de 18 țări au raportat cazuri.

Mpox a fost endemic în anumite părți ale Africii de zeci de ani, după ce a fost detectat pentru prima dată la oameni în Republica Democratică Congo în 1970.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:44 - Sălaj: Primul caz de infectare cu virusul West Nile din judeţ. Bărbatul s-a stins din viață
12:40 - INS arată discrepanțe uriașe între salariile din România: De la 3.000 de lei la peste 13.000 lei net
12:33 - Mircea Lucescu se operează tot în Ucraina, la Kiev
12:12 - Adrian Veștea: Nicolae Ciucă va câștiga Președinția. Este normal, pentru a avea în continuare un parcurs democratic și echilibrat, să avem o persoană care pune interesele țării înaintea altor interese (VIDEO)
12:00 - Niciun avion nu aterizează sau decolează pe aeroportul Charleroi din Belgia, din cauza unei greve a angajaților care reclamă volumul de muncă prea mare
11:53 - Adrian Veștea: 98,4% dintre unitățile administrative din România beneficiază de Programul Anghel Saligny. Se adresează tuturor comunităților, indiferent de culoarea lor politică (VIDEO)
11:27 - Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)
11:24 - Radu Oprea, despre tensiunile cu PNL pe tema pensiilor militare: De ce n-a făcut nimic Nicolae Ciucă atâta timp cât a fost premier? (VIDEO)
11:05 - Nicușor Dan l-a invitat pe Marcel Ciolacu „la unul din zecile de mari șantiere ilegale din București”: „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituțiilor în materie de urbanism și apoi să ne mirăm că e trafic”
10:52 - Jon Bon Jovi a salvat o femeie care dădea se arunce de pe un pod din Nashville