Cel mai important organism de sănătate publică din Africa a declarat marți ceea ce a numit o „urgență de sănătate publică a securității continentale” din cauza unui focar de mpox care s-a răspândit din Republica Democrată Congo în țările învecinate, potriivt Reuters.
Centrul African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) a avertizat săptămâna trecută cu privire la o rată alarmantă de răspândire a infecției virale, care se transmite prin contact apropiat și provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi.
Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar virusul poate ucide.
„Declarăm astăzi această urgență de sănătate publică a securității continentale pentru a ne mobiliza instituțiile, voința noastră colectivă și resursele noastre pentru a acționa rapid și hotărât”, a declarat directorul general Jean Kaseya într-un briefing care a fost transmis în direct pe Zoom.
Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clade I. Dar noua variantă, cunoscută sub numele de Clade Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contactul apropiat de rutină, în special în rândul copiilor.
Kaseya a spus în briefing că continentul are nevoie de peste 10 milioane de doze de vaccin, dar doar aproximativ 200.000 sunt disponibile. El a promis că CDC va lucra pentru a crește rapid aprovizionarea continentului.
„Avem un plan clar de a asigura mai mult de 10 milioane de doze în Africa, începând cu 3 milioane de doze în 2024”, a adăugat el, fără a spune de unde ar fi provenite vaccinurile.
Organismul sanitar a declarat că peste 15.000 de cazuri de mpox și 461 de decese au fost raportate pe continent în acest an până acum, reprezentând o creștere de 160% față de aceeași perioadă a anului trecut. Un total de 18 țări au raportat cazuri.
Mpox a fost endemic în anumite părți ale Africii de zeci de ani, după ce a fost detectat pentru prima dată la oameni în Republica Democratică Congo în 1970.