În timp ce UE încearcă să scape de dependența rusească, Ungaria își dublează capacitatea de import de la Gazprom

În timp ce UE încearcă să scape de dependența rusească, Ungaria își dublează capacitatea de import de la Gazprom
Viktor Orban, un apropiat al lui Vladimir Putin, a anunțat că Ungaria nu va susține pachetul de sancțiuni propus de Comisia Europeană împotriva Rusiei. Sursă foto: Hepta - Vitaliy Belousov

Rusia a amânat datoriile unei singure țări din UE, Ungariei, pentru plata gazului pe timp de iarnă, ceea ce confirmă anumite suspiciunile referitoare la opoziția premierului Viktor Orban în cazul sancțiunilor împotriva Rusiei, susțin analiștii canalului francez Finanz Telegram.

Astfel, compania de stat MVM din Ungaria a anunţat un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor ce vizează livrările de gaze din iarnă, transmite agenția Reuters.

„Pentru a atenua impactul creşterii preţurilor pe piaţă, MVM Group şi Gazprom au fost de acord cu amânarea plăţilor pentru viitoarea perioadă de iarnă. Includerea temporară a opţiunii de amânare a plăţii în contract sporeşte marja de manevră a MVM în finanţarea şi nivelul lichidităţii”, se arată în comunicatul companiei ungare.

Acordul Ungariei cu Gazprom, pe o perioadă de 15 ani

Conform unui acord semnat anul trecut, Ungaria primea anual 3,5 miliarde de metri cubi de gaze prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă austriacă.

După solicitarea din iulie a Budapestei, Gazprom a majorat livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate prin gazoductul Turkstream.

Factura Ungariei la gaze naturale a urcat cu 1,78 miliarde dolari

Criticată pentru refuzul de a fi solidară cu politicile UE împotriva Rusiei, Ungaria se confruntă cu probleme politice și economice grave: forintul, moneda națională, a scăzut cu 13% de la începutul acestui an.

Ungaria se confruntă cu un deficit al balanței de plăți în timp ce rezervele de aur și de schimb valutar au scăzut sub pragul critic, conform standardelor FMI.

Ungaria, capacitate dublă de a importa gaz rusesc

Prin dublarea capacității de import semnată în recentul acord, începând din o2 septembrie, Ungaria poate importa până la 5,8 milioane metri cubi de gaze de la Federația Rusă.

Urmăriți B1TV.ro și pe