Încă o demisie în Administrația Trump: Cel mai important diplomat american pentru Europa a renunțat la funcție

Încă o demisie în Administrația Trump: Cel mai important diplomat american pentru Europa a renunțat la funcție
sursă foto: useu.usmission.gov

Administrația Trump este marcată de o nouă demisie, după ce Wess Mitchell, cel mai important diplomat american pentru Europa, a renunțat la funcția din Departamentul de Stat, în momentul în care o parte dintre alianțele tradiționale euroatlantice sunt puse sub semnul întrebării de actuala conducere, scrie AFP preluată de hotnews.ro.

Așadar, el era asistentul secretarului de stat american pentru Europa, dar a renunțat la această poziție, urmând ca decizia sa să se concretizeze efectiv la 15 februarie. În orice caz, scrie sursa citată, de când Donald Trump a venit la Casa Albă, Departamentul de Stat înregistrează întârzieri importante în ceea ce privește desemnarea unor diplomați în zone semnificative din punct de vedere geostrategic.

„În momentul în care administrația intră în al treilea său an, am sentimentul că am realizat ceea ce trebuia să fac: dezvoltarea strategiei europene a Departamentului de Stat. Lucrul cu cei mai buni diplomați din lume a fost o experiență remarcabilă. Sunt nerăbdător să petrec mai mult timp cu copiii mei”, a spus Wess Mitchell, diplomatul care relativ recent a vizitat și România.

Totuși, Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat, a salutat imediat „munca formidabilă” a lui Mitchell pentru Europa și Eurasia, lăsând să se înțeleagă că nu există niciun acord între el și viitorul său fost angajat, plecarea lui fiind motivată exclusiv de rațiuni familiale.

Publicația citată mai amintește că aliații europeni ai Washingtonului au fost prinși pe picior greșit în repetate rânduri, în ultimii doi ani, de pozițiile lui Trump, de la retragerea din acordul de la Paris privind climatul, retragerea din acordul privind dosarul nuclear iranian și până la anunțul recent al retragerii soldaților americani din Siria. Războiul comercial sau recunoașterea unilaterală al Ierusalimului drept capitala Israelului au fost denunțate de Paris, Londra sau Berlin. Ba mai mult, liderul de la Casa Albă s-a afișat în public fără nicio reținere alături de conducători autoritari și antidemocratici din state concurente, în timp ce a blamat cu aceeași deschidere lideri europeni din state partenere.

Wess Mitchell a vizitat și România din postura la care a anunțat astăzi că renunță. Pe 19 iunie 2018, acesta i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că SUA speră că România va continua progresele făcute în ceea ce privește consolidarea democrației și a statului de drept, adăugând că Washingtonul urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă la București.

Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este aliat de încredere al SUA în NATO, a mulţumit pentru modul în care țara noastră îşi îndeplineşte angajamentele luate în cadru aliat, și a evidențiat importanța ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept”, preciza un comunicat al Administrației Prezidențiale de la acea vreme, potrivit hotnews.ro.

Ultima oră
00:36 - Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Mulți bolnavi COVID au murit cu zile. Cum am ajuns aici? Neîncrederea în mesajul medicilor și al autorităților. La acest lucru au contribuit și unii colegi de-ai noștri (VIDEO)
23:57 - Premierul ungar Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a țării pentru ca el să piardă alegerile
23:45 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre conservarea energiei și prelungirea vieții. „Un om cu credință în Dumnezeu nu se stresează” (VIDEO)
23:23 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre longevitate. „Se consideră că deja s-a născut omul care va trăi mia de ani” (VIDEO)
22:51 - Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile
22:34 - Arhiepiscopia București își pune la dispoziție capelele. Morgile spitalelor nu mai fac față numărului de decese COVID
22:13 - România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort