Inovație al „soarelui artificial” din China. Reactorul a funcționat timp de 17 minute la o temperatură de 70 de milioane de grade Celsius

Inovație al „soarelui artificial” din China. Reactorul a funcționat timp de 17 minute la o temperatură de 70 de milioane de grade Celsius
Photo via Pixabay

China a făcut o nouă descoperire în căutarea unei energii curate de fuziune , deoarece unul dintre „sorii artificiali” a stabilit un nou record de temperaturi ridicate susținute, a transmis South China Morning Post.

Reactorul de fuziune nucleară a funcționat la 70 de milioane de grade Celsius

Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), o instalație de cercetare a reactoarelor de fuziune nucleară, a funcționat la 70 de milioane de grade Celsius timp de 1.056 de secunde (17 minute, 36 de secunde), a raportat Xinhua.

Acest lucru vine după ce EAST a atins o altă piatră de hotar în mai, rulând la o temperatură a plasmei – sau a gazului fierbinte – de 120 de milioane de grade Celsius timp de 101 secunde.

Pentru încă 20 de secunde în timpul experimentului din mai, instalația a atins o temperatură de vârf de 160 de milioane de grade Celsius, care este de peste 10 ori mai fierbinte decât Soarele, a raportat Xinhua.

„Acestea sunt obiectivele diferitelor etape… Operațiunea recentă pune o bază științifică și experimentală solidă pentru funcționarea unui reactor de fuziune”, a declarat Gong Xianzu, cercetător la Institutul de Fizică a Plasmei al Academiei Chineze de Științe

Instalația este numită „soare artificial”, deoarece imită reacția de fuziune nucleară care alimentează soarele real, care folosește hidrogen și deuteriu drept combustibil.

Energia de fuziune este considerată „energia supremă” pentru un viitor energetic neutru din punct de vedere al carbonului, deoarece gazele de hidrogen și deuteriu sunt abundente pe pământ, sunt curate și au un minim de deșeuri.

Un viitor bazat pe energie curată, un vis îndepărtat

EAST este unul dintre cele trei tokamak-uri majore care funcționează în China. Tokamak HL-2M reactor de fuziune, care a fost comandat in decembrie anul trecut, este situat în Chengdu, în sud – vestul Chinei, iar al treilea este în orașul central al Wuhan.

Experimentul, care a început la începutul lunii decembrie, va dura până în iunie.

„Experimentul a contestat încă o dată recordul mondial. Am validat cuprinzător tehnologia, făcând-o un pas major înainte de la cercetarea de bază la aplicațiile de inginerie”, a declarat Song Yuntao, directorul Institutului de Fizică a Plasmei.

Cu toate acestea, în ciuda unei căutări de zeci de ani a oamenilor de știință din lume, reactoarele de fuziune sunt încă departe de realitate.
Cele două provocări principale sunt menținerea temperaturii peste 100 de milioane de grade Celsius și funcționarea la un nivel stabil pentru o lungă perioadă de timp, potrivit Xinhua.

Eforturi similare sunt în desfășurare în Statele Unite, Europa, Rusia și Coreea de Sud. China se numără, de asemenea, printre cele 35 de țări implicate în megaproiectul International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) din Franța.

Proiectul „soarelui artificial” din Chengdu, aparatul HL-2M Tokamak, a funcționat la 150 de milioane de grade Celsius timp de până la 10 secunde într-un experiment la sfârșitul anului trecut.