Iordania: Manuscrise vechi de 2.000 de ani, găsite într-o peșteră

Iordania: Manuscrise vechi de 2.000 de ani, găsite într-o peșteră
Într-o peșteră din Iordania au fost decoperite 70 de cărți din plumb cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani. Potrivit experților documentele ar putea fi unele dintre cele mai vechi scrieri creștine, o...

Într-o peșteră din Iordania au fost decoperite 70 de cărți din plumb cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani. Potrivit experților documentele ar putea fi unele dintre cele mai vechi scrieri creștine, o descoperire majoră în istoria creștinismului, notează Daily and Sunday Express.

„Asistăm la o descoperire importantă și signifiantă, probabil cea mai importantă descoperire în istoria arheologie”, a afirmat Ziad al-Saad, directorul Departamentului iordanian de Antichități.

Fiecare dintre cele 70 de cărți are între 5 și 15 pagini, sunt scrise în ebraica veche, legate prin inele de plumb și au mărimea unui card de credit.

Căpitanul echipei britanice de arheologi, David Elkington, care încearcă să amplaseze cărțile într-un muzeu din Iordania a declarat că „este incredibil când te gândești că am ținut în mâini aceleași cărți pe care le-au ținut primi sfinți ai Bisericii”.

Potrivit sursei precizate, autoritățile iordaniene revendică aceste cărți după ce au fost duse în Israel între 2005 și 2007. Dar un beduin din această țară spune că sunt ale familiei sale încă de acum 100 de ani.

Tags: