Iran: Autoritățile promit ”pedepse dure”, după ce mai multe femei au fost vizate de atacuri cu acid

Iran: Autoritățile promit ”pedepse dure”, după ce mai multe femei au fost vizate de atacuri cu acid
Foto: abc.net.au

Autorităţile politice şi judiciare din Iran au promis „pedepse dure” pentru autorii recentelor atacuri cu acid comise împotriva unor femei la Ispahan, care au declanşat panică în întreaga ţară, a anunţat, luni, presa locală, citată de AFP.

„Guvernul va face tot posibilul pentru a aresta şi aduce în faţa justiţiei persoana sau persoanele responsabile pentru aceste atacuri. Cea mai dură pedeapsă îi aşteaptă pe cei care au comis aceste atacuri”, a declarat preşedintele Hassan Rohani, într-o reuniune a Consiliului de miniştri.

În ultimele săptămâni, patru femei au fost vizate de atacuri cu acid comise de agresori circulând pe motociclete, la Ispahan, oraş turistic situat la 450 de kilometri sud de capitala Teheran. Ultimul incident a fost înregistrat la 15 octombrie şi, de atunci, niciun alt caz de atac cu acid nu a mai fost semnalat, potrivit autorităţilor.

La rândul său, procurorul general Gholam-Hossein Mohseni Ejeie, care conduce ancheta în acest caz, a promis pedepsirea autorilor atacurilor cu acid.

„Este vorba despre un act inuman, ilegal, violent şi contrar islamului. Toată lumea trebuie să contribuie pentru arestarea persoanei sau persoanelor vinovate, care vor primi cea mai dură pedeapsă”, a declarat Mohseni Ejeie, care s-a deplasat la Ispahan, pentru a supraveghea operaţiunile serviciilor judiciare şi ale forţelor de ordine.

Cei doi oficiali iranieni au afirmat că este vorba despre o acuzaţie pasibilă de pedeapsa capitală.

Atacurile au provocat panică în întreaga ţară. Manifestaţii au avut loc la Ispahan şi la Teheran, iar numeroase zvonuri cu privire la noi atacuri cu acid, în special la Teheran, Mashad, Tabriz, Yazd au circulat pe reţelele sociale, fiind ulterior dezminţite de autorităţi.

Potrivit unor zvonuri apărute pe reţelele sociale, victimele atacurilor de la Ispahan nu respectau codul vestimentar impus de lege, care le obligă pe femei să-şi acopere capul cu un văl, însă aceste speculaţii au fost dezminţite de autorităţi.

Preşedintele Rohani a adăugat că o nouă lege „pregătită de Guvern şi autoritatea judiciară” urmează să fie prezentată în perioada următoare în Parlament pentru înăsprirea pedepselor la adresa celor care comit astfel de acte.

La rândul său, Gholam-Hossein Mohseni Ejeie a lansat un avertisment dur „grupurilor contrarevoluţionare” şi la adresa unor „site-uri de informaţii şi publicaţii”, acuzate de provocări prin faptul că au făcut o legătură între atacurile cu acid şi o lege aflată în prezent în dezbatere în Parlament.

Legea, numită „sprijin pentru cei care promovează virtutea şi luptă împotriva viciilor”, vizează susţinerea cetăţenilor care le încurajează pe femei să respecte vălul islamic. Legea precizează că cetăţenii de rând le pot „recomanda verbal” femeilor să respecte vălul şi interzice „orice acţiune” în acest sens.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică