Iranul îl va executa pe 21 mai pe cetățeanul suedezo-iranian acuzat că a spionat pentru Israel / În Suedia a ajuns la final procesul unui fost oficial iranian care riscă închisoare pe viață

Iranul îl va executa pe 21 mai pe cetățeanul suedezo-iranian acuzat că a spionat pentru Israel / În Suedia a ajuns la final procesul unui fost oficial iranian care riscă închisoare pe viață
Amnesty International a organizat o manifestație în susținerea lui Ahmadreza Djalali, în ianuarie 2022, la Bruxelles. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Paul-Henri Verlooy

Cetățeanul suedezo-iranian care a fost condamnat la moartea în Iran sub acuzația că ar fi spionat pentru Israel va fi executat pe 21 mai, a anunțat miercuri agenția iraniană cvasi-oficială de presă ISNA, în contextul în care în Suedia s-a încheiat procesul care îl privea pe un fost oficial iranian bănuit că ar fi comis crime de război, transmite Reuters.

Cetățeanul suedezo-iranian acuzat de Iran că a spionat pentru Israel ar urma să fie executat pe 21 mai

Ahmadreza Djalali, doctor medical și cercetător în dezastre, a fost arestat în 2016, în timp ce efectua o vizită academică în Iran.

Judecătorii iranieni încă nu au comentat anunțul ISNA.

„Suedia și UE condamnă pedeapsa cu moartea și solicită eliberarea lui Djalali. Am spus asta reprezentanților iranieni în mod repetat. Suntem în contact cu Iranul”, a scris ministrul suedez al afacerilor externe, Ann Linde, pe Twitter.

Anunțul a venit cu puțin timp înainte de încheierea procesului în care a fost implicat Hamid Noury, un fost oficial al parchetului israelian care a fost arestat de autoritățile suedeze în 2019. Verdictul urmează să fie anunțat pe 14 iulie.

Dacă va fi găsit vinovat, Noury ar putea primi pedeapsa maximă, adică o condamnare la închisoare pe viață, sub acuzația că ar fi comis crime de război și abuzuri ale drepturilor omului.

Noury este acuzat că ar fi jucat un rol central în uciderea prizonierilor politici care au fost executați în 1988 în închisoarea Gohardasht din Karaj, Iran, la ordinele guvernului iranian.

Legislația națională permite instanțelor suedeze să judece cetățeni suedezi și străini pentru crime împotriva dreptului internațional care au fost comise în afara țării.

Trimisul suedez a fost convocat luni la Ministerul iranian al afacerilor externe, care a protestat față de „acuzațiile fabricate și nefondate pe care le-a lansat procurorul suedez împotriva Iranului în perioada de judecare a cazului Noury”, conform presei iraniene.

Urmăriți B1TV.ro și pe