Iranul va revizui legea hijabului, după două luni de proteste violente

Iranul va revizui legea hijabului, după două luni de proteste violente
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Autoritățile iraniene au început să lucreze la schimbarea legii care impune femeilor să poarte hijab, a anunțat procurorul general iranian Mohammad Jaafar Montazeri, citat de The Guardian.

Hijabul a devenit obligatoriu în ’79

„Atât parlamentul, cât și justiția lucrează la această problemă”, a spus procurorul general, fără a preciza exact cum vor schimba aceste autorități legea.

Potrivit oficialului, pe 30 noiembrie, un grup de experți s-a întâlnit cu comisia parlamentară pentru cultură. Asta înseamnă că vom vedea rezultatele într-o săptămână sau două”.

În Iran, hijabul a devenit obligatoriu pentru femei după Revoluția Islamică din 1979, dar multe femei iraniene au neglijat această cerință. În iulie 2022, Iranul a promulgat o lege strictă privind hijabul și castitatea, care vizează pe cei considerați de autorități că poartă hijab-ul în mod necorespunzător.

Peste 400 de activiști, uciși de autoritățile iraniene

Femeile au fost obligate să poarte batic care să le acopere părul, gâtul și umerii, iar poliția a început să-i rețină pe cei care au încălcat noua regulă.

De la sfârșitul lunii septembrie, protestele au continuat în Iran, care au început după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost reținută  pentru purtarea „greșită” a hijabului. Protestele au avut loc în toată țara.

Aproximativ 200 de persoane au murit în timpul protestelor, au declarat oficialii iranieni. Activiștii pentru drepturile omului spun că până la 2 decembrie, 469 de protestatari au fost uciși în Iran, inclusiv 64 de minori. Peste 18 mii de protestatari au fost reținuți.

Urmăriți B1TV.ro și pe