Israelul pune sub semnul întrebării mutarea ambasadei Republicii Moldova la Ierusalim: Este neclar dacă Guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia

Israelul pune sub semnul întrebării mutarea ambasadei Republicii Moldova la Ierusalim: Este neclar dacă Guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia
Foto: Hepta.ro

Mutarea sediului ambasadei Republicii Moldova din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, este serios pusă sub semnul întrebării chiar de partea israeliană.

Pe fondul crizei politice de la Chisșinău, Ministerul Afacerilor Externe israelian a dat de înțeles că nu este sigur dacă decizia de mutare a sediului ambasadei este în vigoare.

Un purtător de cuvânt al MAE israelian a refuzat să comenteze pe acest subiect, limitându-se doar la a spune că este neclar dacă Guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia, în lumina viitoarelor alegeri anticipate, anunță Agerpres.

În luna mai, SUA şi-au mutat ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, provocând iritarea liderilor palestinieni şi musulmani.

Nicio ţară europeană nu şi-a mutat ambasada în Israel la Ierusalim, deşi câteva state au discutat despre această idee.

Guvernul Pavel Filip a decis în şedinţa de marţi transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Totodată, Executivul de la Chişinău a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcţia Ambasadei SUA în Republica Moldova.

„Am fost în situaţia să aprobăm de urgenţă aceste proiecte, având în vedere instabilitatea şi incertitudinea politică din ţară, dar şi ultimele evoluţii politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste două proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea. Sunt două angajamente pe care ni le-am asumat anterior şi vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, a declarat Pavel Filip.

Acesta a anunţat duminică dizolvarea Parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM – care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101 – au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost însă invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc.

Ultima oră
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică
22:12 - Florin Cîțu, despre creșterea prețului la energie electrică: Vom avea grijă ca această creștere a prețurilor la energie să nu impacteze foarte mult cetățenii (VIDEO)
22:11 - Florin Cîțu, despre reluarea negocierilor cu USR: „I-am tot chemat, dar să nu vină cu AUR. Niște parteneri care se asociază cu niște extremiști, plâng după voturile celor de la PSD”
21:51 - Florin Cîțu: Ministerele la care avem probleme serioase cu risipa banului public nici n-au făcut reorganizarea. Nici la Transporturi și nici la Economie nu au fost programe de reformă serioase (VIDEO)
21:44 - Premierul Florin Cîțu: „Congresul PNL se va desfășura în condiții de legalitate” / „Nu ar trebui să existe niciun fel de restricții pentru persoanele vaccinate”
21:37 - Florin Cîțu, mesaj pentru USR-PLUS: De luni voi fi președintele PNL, iar negocierile se vor purta cu mine (VIDEO)