Israelul își închide granițele din cauza variantei Omicron. Se ia în calcul administrarea celei de-a patra doză de vaccin

Israelul își închide granițele din cauza variantei Omicron. Se ia în calcul administrarea celei de-a patra doză de vaccin

Autoritățile din Israel au decis să închidă granițele, din cauza amenințării noi variante COVID-19, Omicron, deși majoritatea cetățenilor sunt vaccinați cu trei doze. Decizia a fost luată sâmbătă și prevede interzicere intrarea tuturor străinilor în țară şi reintroduce tehnologia de urmărire telefonică împotriva terorismului pentru a limita răspândirea virusului.

Premierul israelian Naftali Bennett a precizat ca restricția este valabilă pentru 14 zile și intră în vigoare de duminică seara.

De asemenea, a fost anunțată și prelungirea perioadei de carantină obligatorie pentru israelienii vaccinați care sosesc din străinătate.

„Cheia aici este prudența și riscurile minime până când vom afla mai multe. Vrem să menținem realizările extraordinare ale Israelului în timpul valului Delta – un Israel deschis și funcțional, cu o economie funcțională și un sistem educațional activ, cu copii care merg la școală. Aceasta este prioritatea principală. În acest scop, trebuie să menținem un control strict asupra granițelor țării”, a declarat premierul Naftali Bennett.

Pe teritoriul israelian a fost confirmat deocamdată un singur caz de îmbolnăvire cu această variantă, la o femeie care a venit din Malawi, şi încă șapte cazuri suspecte.

Dintre cele șapte cazuri, patru sunt persoane care s-au întors din străinătate, în timp ce restul nu au fost în străinătate în ultima perioadă. În plus, Ministerul Sănătății a precizat că patru dintre cei șapte nu sunt vaccinați cu o a treia doză.

Pe de altă parte, toți cetățenii israelieni, indiferent că sunt sau nu vaccinați, care au sosit din țările africane în ultima săptămână vor fi contactați și li se va cere să intre imediat în izolare.

Cetățenii vaccinați care se întorc în Israel trebuia să se testeze la sosire, să intre în carantină timp de 72 de ore și să facă un alt test COVID în a treia zi de la sosire.

Cei nevaccinați trebuie să rămână în carantină timp de cel puțin o săptămână și pot ieși din izolare după ce primesc un rezultat negativ al testului efectuat în a șaptea zi.

Israelienii care vin din țări „roșii” vor trebui să stea în carantină în hoteluri special desemnate de stat până când vor primi un rezultat negativ al testului de depistare a virusului.

„Cheia aici este prudența și riscurile minime până când vom afla mai multe. Vrem să menținem realizările extraordinare ale Israelului în timpul valului Delta – un Israel deschis și funcțional, cu o economie funcțională și un sistem educațional activ, cu copii care merg la școală. Aceasta este prioritatea principală”, a declarat premierul Naftali Bennett. „În acest scop, trebuie să menținem un control strict asupra granițelor țării”, a justificat el.

Autoritățile israeliene iau în calcul administrarea dozei a patra de vaccin

O altă măsură la care se gândesc autoritățile din Israel pentru protejarea populației este administrarea celei de-a patra doze de ser împotriva COVID-19. Directorul general al Ministerului Sănătății din Israel, profesorul Nachman Ash, spune că cetățenii vor trebui să primească o a patra doză a vaccinului anti-Covid-19, dacă protecția scade.