Israelul, la a treia rundă de alegeri generale din ultimul an. Atât Netanyahu, cât și Ganz sunt siguri de victoria de luni

Israelul, la a treia rundă de alegeri generale din ultimul an. Atât Netanyahu, cât și Ganz sunt siguri de victoria de luni
Foto: Hepta

Israelienii au șansa de a pune capăt turbulențelor politice, luni, când se vor prezenta la urne pentru a treia rundă de alegeri generale din ultimul an calendaristic, scrie The Jerusalem Post.

Peste 10.631 de circumscripții electorale vor fi deschise, între 7 dimineața și 10 seara, dându-le astfel șansa celor 6.453.255 de votanți să își exprime opțiunea electorală. Mai mult decât atât, vor exista și 14 urne speciale, dedicate celor 5.630 de israelieni aflați în carantină pe fondul suspiciunilor de infecție cu coronavirus.

Rezultatul cursei este unul de-a dreptul impredictibil. În urma precedentelor tururi de scrutin, nu s-a ajuns la niciun consens politic în Knesset, deși 68,46% dintre cetățenii israelieni cu drept de vot își exprimau opțiunea electorală în 9 aprilie, în timp ce 69,83% o făceau în 17 septembrie.

Atât premierul interimar Benjamin Netanyau, cât și Benny Gantz, liderul principalei formațiuni de opoziție – Albastru și Alb, susțin că vor ieși învingători din această rundă de alegeri.

Totuși, ambii au ținut să precizeze că vor rămâne șefi de partid chiar și dacă nu vor reuși să formeze următorul guvern, ba chiar și dacă o a patra rundă de alegeri generale va fi organizată.

Gantz a spus, pentru The Jerusalem Post, că va accepta rezultatele cursei de luni indiferent de deznodământ. Totodată, el i-a urat lui Netanyahu succes cu procesul – în care premierul interimar al Israelului este acuzat pentru fapte de corupție – și a subliniat ă nu dorește să vadă încă un prim-ministru în spatele gratiilor.

„Totul are un sfârșit, iar pentru Netanyahu, acel sfârșit va veni mâine”, a mai spus Gantz.

De partea cealaltă, Netanyahu consideră că rezultatul îi va permite să formeze noul guvern alături de Likud și celelalte trei formațiuni care alcătuiesc un bloc politico-religios, cu viziuni de dreapta.

„Datele ne arată că suntem foarte apropie de victorie. Am crescut consistent în ultimele zile. Putem asigura un guvern de dreapta pentru Israel”, a spus premierul în exercițiu.