Italia introduce noi restricții pentru persoanele nevaccinate. Certificatul verde, obligatoriu inclusiv pentru transportul public. Vaccinarea, obligatorie și pentru personalul din școli, poliție și armată

Italia introduce noi restricții pentru persoanele nevaccinate. Certificatul verde, obligatoriu inclusiv pentru transportul public. Vaccinarea, obligatorie și pentru personalul din școli, poliție și armată
Foto simbol: Pixabay

Autoritățile italiene au înăsprit restricțiile pentru persoanele care încă nu s-au vaccinat împotriva COVID-19. Noile măsuri limitează accesul la o gamă de servicii și extind obligativitatea vaccinării către o categorie mai largă de angajați din sectorul public, transmite RTE.

Noi restricții pentru persoanele nevaccinate în Italia

Măsurile vor intra în vigoare pe 6 decembrie și interzic accesul persoanelor nevaccinate în cinematografe, restaurante și la evenimente sportive, a precizat guvernul Mario Draghi.

Inițiativa Italiei nu este una singulară la nivel european, unde mai multe state au introdus restricții suplimentare pentru a combate actualul trend pandemic. Slovacia a aprobat chiar astăzi un lockdown de două săptămâni, un demers similar cu cel făcut recent de autoritățile austriece.

Noile reguli din Italia au fost anunțate la finalul ședinței de cabinet și extind chiar și obligativitatea vaccinării către personalul școlilor, poliție și armată. Această măsură va intra în vigoare de la 15 decembrie și vine în contextul în care vaccinarea era deja obligatorie pentru angajații din sectorul sanitar.

Măsurile însăpresc și condițiile certificatului verde, care nu mai fi valabil pentru persoanele nevaccinate ce s-au testat în ultimele 48 de ore.

Deși cea mai mare parte a regulilor fuseseră deja discutate în ultima perioadă, guvernul italian a făcut o mișcare-surpriză și a introdus obligativitatea certificatului verde inclusiv pentru folosirea mijloacelor de transport public. Cabinetul condus de Mario Draghi a precizat că în această situație documentul digital va fi valabil și pentru persoanele care se testează, nu numai pentru cele vaccinate.

În plus, durata de valabilitate a certificatului verde va fi redusă de la un an la nouă luni, mai spune guvernul italian.

În prezent, bilanțul zilnic al Italiei se învârte în jurul pragului de 10.000 de infectări, cu circa 80 de decese COVID-19 în fiecare zi. Spre comparație, în perioada similară a anului trecut, țara peninsulară înregistra cam 20.000 de cazuri și sute de decese pe zi.