Slovacia intră în lockdown. Zuzana Caputova: „Pierdem bătălia împotriva COVID-19”

Slovacia intră în lockdown. Zuzana Caputova: „Pierdem bătălia împotriva COVID-19”
Bratislava, Slovacia. Foto simbol: Pixabay

Guvernul slovac a urmat exemplul autorităților austriece și a aprobat două săptămâni de lockdown național pentru combaterea pandemiei de COVID-19, care evoluează într-o direcție negativă. Prim-ministrul Eduard Heger a precizat că măsurile vor intra în vigoare vineri și vizează pe toată lumea, independent de vaccinare, transmite Local10.com.

Slovacia intră într-un lockdown național de două săptămâni

Odată cu introducerea măsurilor de tip lockdown, locuitorii Slovaciei vor mai putea să părăsească domiciliul doar pentru gamă restrânsă de motive, cum sunt achiziționarea bunurilor de strictă necesitate, călătoriile către serviciu și școală sau vaccinarea anti-COVID-19.

În plus, persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boala COVID-19 vor fi nevoite să se testeze de două ori pe săptămână pentru a merge la locul de muncă, însă guvernul încă nu a stabilit o dată pentru implementarea măsurii.

Autoritățile vor detașa 1.000 de angajați către sistemul sanitar, care resimt din plin presiunea îmbolnăvirilor.

Ministerul slovac al sănătății a raportat miercuri peste 10.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, o premieră negativă la nivel național.

„Pierdem bătălia împotriva COVID-19”, spunea, marți, președinta slovacă Zuzana Caputova.

La începutul săptămânii, autoritățile slovace au introdus noi restricții pentru persoanele nevaccinate, care nu mai pot intra în centrele comerciale și în alte magazine neesențiale. Ele nu pot participa nici la evenimente și adunări publice.

Cu 3.200 de pacienți COVID-19 în spitale, Slovacia ar putea recurge la a solicita ajutor din partea altor state membre.

Ministerul slovac al sănătății spune că aproape 83% dintre pacienți nu au schema de vaccinare completă.

De altfel, Slovacia are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din UE, cu 45,7%.

De la debutul pandemiei, autoritățile slovace au depistat 631.738 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și au înregistrat 14.056 de decese asociate COVID-19.