Italia revine la normalitate. Țara înlătură treptat restricțiile Covid-19

Italia revine la normalitate. Țara înlătură treptat restricțiile Covid-19
Italia revine la normalitate. Țara înlătură treptat restricțiile Covid-19. Sursa Foto: stock.adobe.com

Vineri, Italia a început înlăturarea unor restricții asociate COVID-19, punând capăt unei stări de urgenţă declarată de autorităţile publice cu peste doi ani în urmă, care a permis ocolirea birocraţiei şi impunerea rapidă a regulilor prin decrete, potrivit Reuters.

Pe 31 ianuarie 2020 a fost introdusă starea de alertă, însă premierului Mario Draghi, a transmis în martie planurile de revenire la normalitate după ce a decis ca această măsură să nu mai fie prelungită.

„Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat”

Italia a fost prima ţară occidentală puternic afectată de COVID-19, înregistrând 159.383 de decese, al optulea cel mai sumbru bilanţ la nivel mondial şi peste 14,6 milioane de cazuri de infectare.

„Începe o nouă fază… Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Nu există niciun buton de „oprire” prin care virusul să dispară ca prin magie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, pentru ziarul La Repubblica.

De la începutul lunii martie, la fel ca în multe alte ţări europene, numărul cazurilor zilnice de infectare a crescut din nou în Italia, însă s-a stabilizat în ultima săptămână. Guvernul a ridicat limitarea numărului de participanţi la evenimente sportive în spaţii exterioare şi interioare, la fel ca şi obligativitatea vaccinării pentru accesul persoanelor de peste 50 de ani la locul de muncă.

În Italia vaccinarea continuă să fie necesară

Vaccinarea continuă să fie necesară până pe 31 decembrie pentru lucrătorii din domeniul sanitar. Regulile au fost relaxate pentru călătorii în Italia, una dintre principalele destinaţii turistice din lume. Cu toate acestea, vizitatorii trebuie să prezinte în continuare certificatele sanitare COVID-19 şi să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Măsura accesului pe baza certificatului sanitar în restaurante şi localuri în aer liber şi transportul public regional a fost deja eliminată, iar purtarea măştii de protecţie rămâne obligatorie la interior până pe data de 30 aprilie.

Campania de vaccinare din Italia s-a dovedit un succes pentru evitarea suprasolicitării spitalelor. Aproximativ 84% dintre italieni au primit cele două doze de vaccin recomandate, în timp ce peste 65% dintre locuitori au primit a treia doză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:04 - Ninsorile și ploile complică misiunile de salvare a victimelor cutremurului dar și circulația în anumite zone din Turcia
09:57 - Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”
09:55 - Ana Baniciu, cuvinte de laudă la adresa lui Radu Bănică: „Cel mai talentat dintre toți, ca să știți de la mine”
09:52 - Cutremurul care a lovit Turcia și Siria, anticipat de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid
09:39 - Snapchat, acuzat că favorizează traficul de droguri. Compania se confruntă cu procese pe bandă din partea unor părinți ai căror copii au folosit aplicația
09:28 - Oficial ucrainean: Rusia a început să „cerșească” negocieri prin intermediari
09:25 - Flavia Mihășan nu pleacă în vacanță fără cei mici: „Nu am simțit nevoia să plec fără copii”. Fosta asistentă TV a fost cu familia în Malta
09:24 - Situație disperată în Siria, după cutremure: „Ne luptam deja cu o epidemie de rujeolă și tocmai am trecut de vârful holerei, nu uitați de noi!”
09:09 - La șase luni după ce a fost înjunghiat, Salman Rushdie spune că îi este greu să scrie
09:03 - Cazanciuc, despre legea care pedepsește cu închisoarea cu executare șoferii băuți sau drogați ce produc accidente mortale: Pur și simplu nu ne putem uita cum sunt oameni uciși pe străzi, apoi șoferii vinovați se pot urca iar la volan (VIDEO)