Italia se pregătește să naționalizeze una dintre cele mai mari rafinării din Europa deținută de Lukoil

Italia se pregătește să naționalizeze una dintre cele mai mari rafinării din Europa deținută de Lukoil
Sursa: Facebook/Greenpeace

Guvernul italian se pregăteşte să naţionalizeze o rafinărie din Sicilia deţinută de grupul petrolier rus Lukoil şi urmează să ceară Cabinetului de miniştri să ia o decizie cu privire la acest subiect la o reuniune care este programată a avea loc joi, informează cotidianul „La Repubblica”, care citează surse din apropierea acestui dosar.

Embargoul european privind importurile de petrol rusesc pe mare ar urma să intre în vigoare de la data de 5 decembrie responsabilizează guvernul să menţină în funcţiune rafinăria ISAB din Sicilia pentru a evita pierderea de locuri de muncă şi de capacităţi de rafinare, precizează Știri Diaspora.

Lukoil deţine în România rafinăria Petrotel unde comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Italia salvează angajații rafinăriei expuși șomajului

Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa și aprovizionează aproape 20% din necesarul de carburanţi al Italiei.

În plus, aceasta asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia, precizează site-ul amintit care precizează că, în condiţiile în care statul italian va prelua controlul, rafinăria va putea continua să funcţioneze prin achiziţionarea de petrol de la alţi furnizori decât Rusia iar Agenţia italiană de credit pentru exporturi (SACE) va putea oferi garanţii băncilor creditoare.

Dependența de surse externe, vulnerabilizează Europa

Problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori, subliniază presa italiană.

Urmăriți B1TV.ro și pe