Statele europene, puternic afectate de criza energetică și economică, încep să acorde o mai mare prudență la cheltuirea și distribuirea bugetelor.
„Suntem credincioși principiilor noastre, continuăm să îi protejăm pe cei care nu pot munci, adăugăm aici și femeile însărcinate, dar pentru cei care pot munci, ajutorul va fi desființat la sfârșitul anului viitor și în orice caz nu poate fi primit mai mult de opt luni în 2023.
Sunt oameni capabili să-și caute un loc de muncă, dar care iau venitul de cetățenie de mai bine de trei ani, evident că nu a funcționat”, a explicat premierul italian Georgia Meloni.
Aproximativ 800.000 de cetățeni care încasează acum venitul de cetățenie vor pierde subvenția din vara lui 2023, anunță oficialii; odată cu aceste măsuri, se vor economisi în jur de 734 milioane euro în 2023, conform Știri Diaspora.
Numeroși cetățeni refuzau să muncească pe baza acestui venit
Conform unor statistici care au stat la baza acestor decizii, doar unul din cinci beneficiari ai subvenției amintite aveau un contract de muncă; ajutorul bănesc a scăzut în 2019 și a costat până acum aproximativ 25 de miliarde de euro.
Din 2023, aproximativ 800.000 de beneficiari nu vor mai primi venitul de cetățenie, anunță guverul italian; conform Ilmessaggero.it, cei care nu sunt apți de muncă vor primi în continuare venitul de cetățenie cu aceleași sume pentru tot anul viitor, după care vor fi transferați pe listele noului ajutor pe care Guvernul Meloni a anunțat că îl va asigura.
Premierul Giorgia Meloni despre muncă: „Primul refuz iar venitul de cetățenie se retrage”
Asftel, dacă după șase luni un cetățean nu reușește să ocupe un loc de muncă, acesta ar putea obține din nou bani și ar putea fi reintrodus în programul „venit de cetățenie”, dar cu o sumă diminuată.
Mai departe, o persoană care a beneficiat de venitul de cetățenie și a urmat toate cursurile de calificare dar nu și-a găsit un loc de muncă timp de șase luni, venitul de cetățenie va fi diminuat cu 25% din suma inițială și va mai putea beneficia de această sumă o perioadă de încă 12 luni, timp în care va continua cursurile de recalificare și specializare.
Dacă nici după această perioadă beneficiarul nu va reuși să se angajeze, respectiva persoană va putea solicita ajutorul social „Bonus de cetățenie” pentru ultima oară și din nou cu o reducere de 25%, adică va lua doar jumătate din beneficiul iniția, conform Știri Diaspora.
Noua lege a „venitului de cetățenie” prevede faptul că beneficiarul va fi scos din subvenție la primul refuz al unui loc de muncă; în legislația anterioară, beneficiarii aveau voie să refuze două locuri de muncă, relatează Corriere.
Prin acest mod, a spus premierul Giorgia Meloni, ar putea fi făcute economii substanțiale pentru că nu se vor mai folosi banii Italiei, ci se vor putea deconta din resursele Fondului Social European.
„Primul refuz, iar venitul de cetățenie se retrage”, a subliniat premierul Giorgia Meloni, citată de site-ul diasporei.
Guvernul anunță o atenție sporită asupra pieței muncii: se vor intensifica verificările asupra destinatarilor și asupra ofertelor de angajare care ajung la subvenționați, despre care oficialii spun că „de prea mult timp nu au fost urmărite” și totodată îl numesc un defect instituțional de care au profitat „cetățenii alergici la muncă” care au obținut veniturile ilegal.
Italia nu vrea să renunțe la munca sezonieră plătită ieftin
Noile modificări nu afectează munca sezonieră ci îi limitează veniturile. Conform noilor politici anunțate, aceasta va fi în continuare compatibilă cu veniturile dar în limita a 3.000 euro.
„Suntem credincioși principiilor noastre, continuăm să îi protejăm pe cei care nu pot munci, adăugăm aici și femeile însărcinate, dar pentru cei care pot munci, ajutorul va fi desființat la sfârșitul anului viitor și în orice caz nu poate fi primit mai mult de 8 luni în 2023. Sunt oameni capabili să-și caute un loc de muncă, dar care iau venitul de cetățenie de mai bine de trei ani, evident că nu a funcționat”, a explicat Meloni, conform sursei citate.
Lipsa stagiilor de muncă ale beneficiarilor bonusului, superficialele controale asupra celor care lucrează ilegal și continuă să beneficieze de indemnizație, ineficiența centrelor de ocupare „au otrăvit” acest ajutor, menționează publicația din diaspora.