Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)

Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia -  Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)

Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român, a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că nu se va ajunge la un conflict militar între Statele Unite și Rusia. Cel mai prost scenariu pentru noi, a spus Fota, ar fi să se ajungă la o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina, dar nici acest lucru nu crede că se va întâmpla deoarece un eventual război va fi cu costuri mari și pentru ruși, costuri pe care ei nu și le permit.

Iulian Fota a mai afirmat că, din discuțiile pe care le-a avut cu mai mulți ruși, a ajuns la concluzia că aceștia au o adevărată filosofie despre cum Occidentul e în declin, iar ei pot și vor să aibă drept de veto în chestiunile importante ce țin de securitatea în Europa. Rusia are pretenții și în ceea ce privește centrul Europei, deci dincolo de Ucraina, a mai precizat Fota.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

B1 TV va difuza duminică, de la ora 15.30, în premieră în România, documentarul „Ucraina şi Rusia, război în Europa”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Fota: O confruntare armată majoră Rusia – Ucraina, cel mai prost scenariu pentru noi

„America nu va intra în conflict cu Rusia. La Geneva, Biden și Putin s-au înțeles să nu există război nuclear între ele. Ca să nu existe război nuclear, e obligatoriu să nu existe nici război convențional și așa au traversat Războiul Rece, având această înțelegere.

Eu aproape aș putea să dau scris: nu vom avea confruntare militară directă între Rusia și SUA. Exclus așa ceva!

Cel mai prost scenariu, și e prost în primul rând pentru noi, că suntem vecinii Ucrainei, ar fi o confruntare militară majoră între Rusia și Ucraina, cu o Ucraină care e din ce în ce mai dispusă să sară la bătaie cu Rusia și are și vâna națională acum, și are și pregătirea și dotarea militară necesară, inclusiv prin reorganizarea armatei.

Asta evident a crea o grozăvie în estul Europei, adică un număr mare de victime, distrugeri, costuri enorme pentru ucraineni, dar și pentru ruși”, a declarat Iulian Fota, pentru B1 TV.

Iulian Fota despre pretențiile pe care le are Rusia în Europa

„Ce face lumea occientală până acum face foarte bine. Biden i-a spus clar lui Putin: ”nu accept să fiu condiționat de nimeni!”. Deci dacă noi, Occidentul, vom hotărî (aderarea Ucrainei la NATO) și ucrainenii vor… Aici e o chestine de principiu.

Discuția mare nu e despre Ucraina, ci despre relația dintre Rusia și Occident. Acceptăm din nou sferele de influență și asta înseamnă că undeva, în viitor, ucrainenii pot fi vânduți, moldovenii pot fi vânduți, românii pot fi…

Să vă spun un lucru: eu am avut multe discuții cu ruși de la nivel înalt până la nivel mai mic, experți etc.. Nu vreau să vă spun ce e în capul lor legat de Europa Centrală, ce pretenții au. Noi care suntem deja în NATO… Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră.

Rusia se simte tare și crede că Occidentul e în declin, că are o anumită teorie, și acum vrea un drept de veto pe chestiunile securitare importante”, a mai declarat Iulian Fota.

Acesta a mai susținut că nu se va ajunge nici la o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina, pentru că Moscova nu e pregătită pentru un conflict cu un cost uriaș.