Japonia a marcat, printr-o ceremonie specială, 67 de ani de la atacul cu bombă atomică asupra Hiroshimei

Japonia a marcat, printr-o ceremonie specială, 67 de ani de la atacul cu bombă atomică asupra Hiroshimei
Japonezii au marcat, printr-o ceremonie specială, 67 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima, moment care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial și care a provocat moartea a peste 140.000 de...

Japonezii au marcat, printr-o ceremonie specială, 67 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima, moment care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial și care a provocat moartea a peste 140.000 de persoane.

Evenimentul desfășurat în contextul îngrijorărilor referitoare la evoluția producției de armament nuclear, cu participarea câtorva zeci de mii de persoane, scrie BBC.

Ceremoniile au început printr-un minut de reculegere exact la ora la care la 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat într-un infern nuclear acest oraş din vestul Japoniei și a continuat cu declarații ale politicienilor și cu depuneri de coroane în amintirea tragediei.

”Cer guvernului japonez adoptarea, în cel mai scurt timp, a unor politici care să asigure siguranța cetățenilor” a spus primarul Hiroshimei, Kazumi Matsu, iar primul ministru a dat asigurări în acest sens.

La ceremonii a participat și un nepot al fostului președinte american Harry Truman, cel care a ordonat lansarea bombelor atomice asupra Hiroshimei și asupra orașului Nagasaki.

Japonia se află încă sub puternicul impact al tragediei nucleare de la Fukushima, din martie 2011. În urma incidentului de atunci, toate cele 50 de centrale nucleare din Japonia au fost închise.

Tags: