Jocurile Olimpice 2021. Directorul ceremoniei de deschidere, demis pentru o glumă despre Holocaust făcută în urmă cu 23 de ani

Jocurile Olimpice 2021. Directorul ceremoniei de deschidere, demis pentru o glumă despre Holocaust făcută în urmă cu 23 de ani
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura fără spectatori după ce Guvernul japonez a decis plasarea regiunii în stare de urgență sanitară. Foto: Hepta - DPA Images / Stanislav Kogiku

Kentaro Kobayashi, directorul artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a fost demis, joi pentru o glumă despre Holocaust făcută într-o scenetă umoristică din 1998. El și-a deschis un spectacol de atunci cu replica: „Hai să ne jucăm de-a Holocaustul”,  informează BBC.

În scheciul difuzat în 1998, Kobayashi şi un alt artist imitau un celebru duo de animatori ai unei emisiuni japoneze de televiziune pentru copii.

Prefăcându-se că îşi imaginează o activitate de bricolaj, în care erau create păpuşi mici de hârtie, Kobayashi i-a spus partenerului său, referindu-se la decupajele realizate drept „cele de atunci, când spuneai ”.

Cei doi se amuzau apoi imaginându-şi furia producătorului emisiunii din cauza referirii la Shoah, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Am aflat că, într-un spectacol artistic trecut, Kentaro Kobayashi a folosit un limbaj batjocoritor despre un fapt istoric tragic. Comitetul de organizare a decis să îl îndepărteze pe domnul Kobayashi din funcţia sa”, a declarat preşedintele Tokyo-2020, Seiko Hashimoto.

„Divertismentul nu ar trebui să-i facă pe oameni să se simtă inconfortabil. Înţeleg că alegerea mea stupidă a cuvintelor din acel moment a fost greşită şi regret acest lucru”, s-a scuzat Kobayashi.