Joe Biden, avertisment ferm pentru Vladimir Putin: SUA și aliații săi vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură dacă Rusia atacă Ucraina. Liderul american a pledat pentru „o revenire la diplomație”

Joe Biden, avertisment ferm pentru Vladimir Putin: SUA și aliații săi vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură dacă Rusia atacă Ucraina. Liderul american a pledat pentru „o revenire la diplomație”
Foto: Hepta.ro -Sputnik - Mikhail Klimentyev / Hepta.ro - Zuma Press - Adam Schultz

SUA și aliații săi europeni sunt foarte îngrijorați de numărul mare de forțe rusești de la frontierele Ucrainei și vor răspunde cu măsuri economice ferme și de altă natură în cazul unei escaladări militare, i-a transmis președintele american Joe Biden omologului său rus, Vladimir Putin, în videoconferința securizată pe care au avut-o marți, potrivit comunicatului transmis de Casa Albă.

Joe Biden (SUA), avertisment ferm pentru Vladimir Putin (Rusia), în contextul mișcărilor militare rusești de la frontierele Ucrainei

„Președintele Joseph R. Biden, Jr., a avut astăzi o videoconferință securizată cu Președintele Vladimir Putin al Rusiei pentru a discuta despre o serie de chestiuni de pe agenda SUA-Rusia. Președintele Biden a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite și a Aliaților noștri Europeni cu privire la escaladarea forțelor Rusiei din jurul Ucrainei și a transmis clar că Statele Unite și Aliații noștri vor răspunde cu măsuri economice puternice și de altă natură în eventualitatea unei escaladări militare”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Liderul SUA sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Președintele Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut apel la o dezescaladare și la o revenire la diplomație. Cei doi președinți și-au însărcinat echipele să discute mai departe, iar SUA va face acest lucru în strânsă coordonare cu aliații și partenerii”, a adăugat Casa Albă.

Joe Biden și Vladimir Putin au abordat și alte subiecte.

„Președinții au discutat, de asemenea, despre dialogul SUA-Rusia privind Stabilitatea Strategică, au avut un dialog separat despre ransomware, precum și despre un efort comun pe chestiuni regionale precum Iran”, mai spune Casa Albă.

Dialogul dintre cei doi vine în contextul în care Federația Rusă a acumulat, pentru a doua oară în acest an, un număr impresionant de forțe militare la frontierele ucrainene. Anterior videoconferinței, SUA și Europa amenințaseră Federația Rusă cu sancțiuni economice drastice dacă va porni o ofensivă împotriva Ucrainei. De altfel, câțiva oficiali americani sugerau că Washingtonul este gata să instituie cele mai drastice sancțiuni de până acum.