Joe Biden, presat să amâne retragerea completă a trupelor SUA din Afganistan: Finalizarea evacuărilor până la 31 august e imposibilă, spun liderii europeni. Talibanii avertizează că termenul-limită e o „linie roșie”

Joe Biden, presat să amâne retragerea completă a trupelor SUA din Afganistan: Finalizarea evacuărilor până la 31 august e imposibilă, spun liderii europeni. Talibanii avertizează că termenul-limită e o „linie roșie”
Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Liderii statelor din G7 discută despre situația și evacuările din Afganistan, în contextul talibanii au reiterat marți că nu vor permite „nicio prelungire” a termenului-limită stabilit de SUA pentru retragerea totală trupelor americane, fixat pentru 31 august. La ora actuală, armata Statelor Unite controlează aeroportul din Kabul, unde se desfășoară evacuările.

Totodată, talibanii au solicitat SUA să nu mai evacueze „experți afgani”.

Joe Biden, presat în G7 să amâne retragerea completă a trupelor SUA din Afganistan

Marea Britanie găzduiește o reuniune virtuală a liderilor din G7, iar partea europeană au cerut președintelui american Joe Biden să amâne termenul-limită pentru finalizarea retragerii trupelor SUA din Afganistan, fixat pentru 31 august. Talibanii au subliniat, luni, că o astfel de decizie ar fi o „încălcare” a acordului.

Autoritățile din Marea Britanie, Germania și Spania spun că ar fi imposibil să termine evacuările până la 31 august.

Națiunile occidentale încearcă să evacueze mii de afgani și alți cetățeni străini care au colaborat cu forța multinațională și care sunt într-un mare pericol odată cu revenirea talibanilor la putere.

Liderii G7 discută și despre colapsul guvernului afgan, dar și despre ceea ce ar putea deveni o nouă criză a refugiaților. Alte subiecte se referă la temerile că talibanii nu vor respecta drepturile omului și că Afganistanul s-ar putea transforma din nou într-un focar de terorism.

Informațiile-cheie, potrivit Euronews:

  • Marea Britanie, Franța și Germania spun că operațiunile de evacuare trebuie să continue și după 31 august. Președintele SUA a precizat că armata americană analizează acest scenariu – o decizie ar putea fi anunțată chiar marți;
  • Mai mulți miniștri de top din guvernele Regatului Unit, Germaniei și Spaniei au anunțat că nu există suficient timp pentru a fi evacuați toți cei eligibili pentru evacuare până la 31 august. La rândul său, Franța a afirmat că este nevoie de o amânare a termenului-limită pentru încheierea misiunii;
  • Talibanii au avertizat că SUA și aliații se vor confrunta cu „consecințe” dacă încalcă termenul-limită;
  • Structura ONU pentru drepturile omului a raportat abuzuri severe în zonele controlate de talibani;
  • Boris Johnson ar urma să le ceară celorlalți lideri din G7 să își reafirme sprijinul pentru refugiații afgani și pentru acordarea de ajutor umanitar, precum și să dezvolte o strategie pe termen lung pentru această țară.
Ultima oră
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut
17:44 - Dacian Cioloș: Cred că și pentru PSD putem fi o soluție pentru a depăși lunile următoare / Nu știu care au fost motivele reale pentru care m-a desemnat Klaus Iohannis