Joe Biden: Soldații americani nu ar trebui să lupte și să moară într-un război pe care afganii au refuzat să îl poarte. Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie (VIDEO)

Joe Biden: Soldații americani nu ar trebui să lupte și să moară într-un război pe care afganii au refuzat să îl poarte. Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie (VIDEO)
Foto: Hepta - Zuma Press / Oliver Contreras

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite au mers în Afganistan pentru a se răzbuna pe cei care au atacat naţiunea la 11 septembrie 2001. „Misiunea noastră nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie”, a punctat liderul de la Casa Albă. Acesta a insistat apoi că armata afgană a refuzat să lupte pentru propriul popor și pentru propriul viitor.

Joe Biden, declarații despre situația din Afganistan

„Am mers în Afganistan pentru a ne răzbuna pe cei care ne-au atacat. Nu exista un acord care să susţină protejarea forţelor americane după data de 1 mai.

Misiunea noastră nu a fost să construim naţiunea. Noi ne-am dus în Afganistan cu scopuri clare, să ne răzbunăm pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 şi să fim siguri că al-Qaeda nu va folosi afganii ca bază de atac împotriva noastră. Asta am și făcut!

Misiunea noastră nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie”, a declarat Joe Biden.

Președintele SUA a afirmat apoi că-și susține în continuare decizia, deși admite că „lucrurile s-au petrecut mai repede decât am anticipat”.

El a reproșat apoi liderilor politici afgani că „au renunţat şi au fugit din ţară”, iar armatei afgane că „a eşuat, uneori fără să încerce să lupte”.

„Nu exista nicio şansă ca într-un an, cinci sau 20 prezenţa americanilor acolo să fi făcut vreo diferenţă. E greşit să ceri acest lucru trupelor americane, când afganii nu fac asta. Câte generaţii de fiice şi fii americani să mai trimitem în Afganistan?”, a mai afirmat Biden.

Joe Biden chiar a insistat pe lașitatea trupelor afgane, care aveau mijloace de luptă superioare talibanilor, date chiar de SUA: „N-au vrut să lupte pentru viitorul lor”.

„Soldații americani nu ar trebui să lupte și să moară într-un război pe care afganii au refuzat să îl poarte. (…) Nu am vrut să repet greșelile trecutului de a rămâne și lupta într-un conflict care nu este în interesul Statelor Unite”, a continuat președintele SUA.

Biden a afirmat apoi că „scenele pe care le vedem în Afganistan sunt incredibil de dureroase” și că Statele Unite vor continua să susțină poporul afgan.

„Nu regret decizia de a pune capăt luptelor și nu voi cere soldaților noștri să lupte la nesfârșit în războiul civil al altei țări. Știu că decizia mea va fi criticată, dar nu voi lăsa în seama altui președinte”, a mai declarat Joe Biden.