Judecătorii norvegieni pronunță vineri sentința în procesul extremistului Anders Breivik

Judecătorii norvegieni pronunță vineri sentința în procesul extremistului Anders Breivik
Judecătorii norvegieni sunt aşteptaţi să pronunţe vineri sentinţa în procesul extremistului Anders Breivik, judecat pentru uciderea la 22 iulie 2011 a 77 de persoane, la Oslo şi pe insula Utoya. Înainte de...

Judecătorii norvegieni sunt aşteptaţi să pronunţe vineri sentinţa în procesul extremistului Anders Breivik, judecat pentru uciderea la 22 iulie 2011 a 77 de persoane, la Oslo şi pe insula Utoya.

Înainte de a da un verdict, completul de judecată va trebui să decidă dacă Breivik este sănătos din punct de vedere mintal. În funcție de decizia magistraților, Breivik își va petrece următorii ani fie într-o închisoare, fie într-o clinică psihiatrică securizată.

În atacul de la Oslo au fost ucişi 8 oameni. Apoi, Breivik a împuşcat tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de Utoya. 69 de adolescenţi, printre care şi o adolescenta de origine română, au murit atunci.

Breivik, în vârstă de 33 de ani, a recunoscut că a omorat 77 de persoane, dar a spus că nu se consideră vinovat. Înaintea procesului au fost întocmite două expertize psihiatrice.

Iniţial, Breivik a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, însă al doilea raport a infirmat această ipoteză.