Karina Ţurcan, românca arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României, rămâne în arest în Rusia

Karina Ţurcan, românca arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României, rămâne în arest în Rusia
Foto: libertatea.ro

Karina Ţurcan, femeia originară din Republica Moldova care este acuzată de Rusia de spionaj în favorarea României, va rămâne în arest.
Tribunalul Districtual Lefortovsky din Moscova a decis să prelungească cu trei luni perioada arestului pe numele Karinei Ţurcan.

„Instanța judecătorească prelungește arestarea inculpatei Ţurcan timp de trei luni, până la 14 februarie 2019”, a declarat judecătorul, potrivit agenţiei TASS.

Audierea s-a desfăşurat în spatele ușilor închise deoarece cazul include informații clasificate.

Avocații lui Ţurcan au cerut instanței să înlocuiască arestul cu o măsură mai îngăduitoare de restricție.

Potrivit anchetatorilor, Țurcan ar fi fost recrutată în august 2004 de o agenție de informații din Republica Moldova. În 2015, Țurcan a transmis serviciilor moldovene „un document întocmit de Ministerul Energiei (de la Moscova), ce se referea la cooperarea internațională a companiilor ruse din domeniul energiei”.

Femeia, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. Conform legislaţiei din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, iar Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Potrivit unor surse diplomatice, Ţurcan, originară din Republica Moldova, a renunţat la cetăţenia moldovenească şi deţine cetăţenie română.

Karina Ţurcan a fost reţinută la 15 iunie, fiind acuzată că ar fi oferit României informații despre asigurarea energiei electrice pentru Crimeea şi regiunile separatiste din Donbas.
Despre aceasta, presa rusă a scris și că ar fi colaborat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău.

Mandatul de arestare al Karinei Ţurcan fusese anterior prelungit până la 15 noiembrie.