Kazahstan, fostă republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, nu recunoaște referendumurile din Ucraina

Kazahstan, fostă republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, nu recunoaște referendumurile din Ucraina
Foto: Captură video

Autoritățile din Kazahstan anunță că susțin „integritatea teritorială” a Ucrainei în timp ce în zonele ocupate au loc referendumuri susținute de Rusia, potrivit CNN.

Fosta republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, Kazahstan, a declarat că „aderă la principiul integrității teritoriale a statelor”. Anunțul a fost făcut public în contextul desfășurării referendumurilor în patru zone ocupate de ruși în Ucraina, privind aderarea la Rusia.

Referendumurile sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional

Guvernele occidentale și Kievul au respins referendumurile și le consideră „un simulacru”. În conformitate cu drepturile internaționale acestea sunt ilegale.

„În ceea ce privește referendumurile privind aderarea la Federația Rusă care se desfășoară în statele autoproclamate ale RPL și RPD, precum și în administrațiile militare din regiunile Zaporojia și Herson, Kazahstanul aderă la principiul integrității teritoriale a statelor, al egalității suverane a acestora și al coexistenței pașnice” a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului kazah al Afacerilor Externe, Aibek Smadyarov, citat de agenția de presă Kazinform, potrivit Știri pe surse.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că guvernul este disponibil de a oferi asistență pentru promovarea dialogului politic. De asemenea, el a spus că „țara consideră că menținerea stabilității la nivel regional și global este de o importanță capitală”.

„Președintele nostru a declarat în repetate rânduri, inclusiv în discursul său recent de la tribuna ONU, importanța respectării constante a principiilor dreptului internațional, în baza Cartei acestei organizații globale universale. Carta stipulează responsabilitatea statelor membre ale ONU în menținerea păcii și aderarea la integritatea teritorială a țărilor”, a precizat Smadyarov.

Urmăriți B1TV.ro și pe