Kievul anunță următoarea cerere pentru partenerii occidentali, după furnizarea tancurilor: Avioane de luptă

Kievul anunță următoarea cerere pentru partenerii occidentali, după furnizarea tancurilor: Avioane de luptă
Foto: Pixabay

Oficialii ucraineni au transmit noi solicitări privind livrarea de armament către statele occidentale, după ce acestea au decis să livreze tancuri armatei ucrainene. De această dată, solicitările vizează livrarea de avioane de luptă.

Kievul solicită avioane de luptă

Ministrul ucrainean de externe a declarat miercuri că i-a mulţumit omologului său polonez, într-o convorbire telefonică şi a sugerat că următoarea etapă în ceea ce priveşte cererile Kievului în materie de armament occidental s-ar putea referi la avioane de luptă:

„Am avut o convorbire telefonică cu Zbigniew Rau şi am mulţumit Poloniei, prima ţară care a anunţat public livrarea de Leopard 2, contribuind astfel în mod crucial la formarea coaliţiei pentru furnizarea de tancuri”, a scris ministrul ucrainean Dmitro Kuleba pe Twitter.

„Ne aşteaptă noi sarcini: avioane de luptă de tip occidental, sancţiuni, implementarea Formulei de pace”, a adăugat el.

Kuleba a precizat că a discutat cu omologul de la Varşovia şi despre cum să sprijine mai bine transportul feroviar de pasageri şi de marfă între Polonia şi Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri, în parlamentul de la Berlin, că aprobă livrarea de tancuri Leopard 2 în Ucraina; este un moment decisiv în război, scrie Politico, ce deschide calea unei coaliții mai largi de țări care să trimită Ucrainei tancuri de luptă de fabricație germană în baza unei aprobări de reexport.

Decizia Germaniei, care s-a opus constant până acum trimiterii de armament greu în Ucraina, se corelează cu faptul că și Statele Unite finalizează planurile de a trimite aproximativ 30 de tancuri Abrams în Ucraina, relatează CNN, referindu-se la faptul că Berlinul a așteptat ca Washington să ia decizia trimiterii de armament greu de producție americană.

Urmăriți B1TV.ro și pe