Kievul susține că nu va ataca cu armele furnizate de Occident teritoriul Rusiei, ci doar „teritoriile ocupate temporar” în Ucraina

Kievul susține că nu va ataca cu armele furnizate de Occident teritoriul Rusiei, ci doar „teritoriile ocupate temporar” în Ucraina
Sistem american HIMARS în acțiune. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Lance Cpl. Brendan Mullin

Kievul dă asigurări că rachetele cu rază lungă de acţiune, a căror livrare a fost promisă Ucrainei de către SUA, nu vor servi pentru a ataca teritoriul rus. Ministrul ucrainean al Apărării a precizat că armamentul va fi folosi pentru a lovi ținte de pe teritoriul ocupat de ruși, scrie AFP.

Kievul dă asigurări că rachetele cu rază lungă de acţiune nu vor servi pentru a ataca teritoriul rus

„Declarăm mereu partenerilor noştri că ne obligăm să nu utilizăm armele furnizate de partenerii străini împotriva teritoriului Rusiei, ci doar asupra unităţilor lor în teritoriile ocupate temporar în Ucraina”, a declarat Reznikov într-o conferinţă de presă la Kiev.

SUA au promis să livreze Kievului rachete care ar putea să dubleze raza tirurilor ucrainene şi să lovească în adâncime liniile de aprovizionare ruseşti.

O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite Ucrainei.

GLSDB va crește exponențial raza de acțiune a Ucrainei de când sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA au sosit în Ucraina la sfârșitul lunii iunie 2022.

Rachetele vor dubla efectiv raza de acțiune a armamentului ucrainean, însă pachetul nu va include racheta ATACMS, cu o rază de acțiune de peste 320 de kilometri.

În timp ce oficialii occidentali s-au exprimat în mod public, relativ fără echivoc, că nu vor exista avioane livrate Ucrainei, discuțiile private indică că poate fi de fapt doar o chestiune de timp până când țările NATO le vor pune la dispoziție, scrie Politico.

La Pentagon, înalți oficiali americani recunosc că Ucraina va trebui să-și modernizeze forțele aeriene vechi cu noi avioane de luptă – în cele din urmă.

Dar, deocamdată, oficialii se concentrează pe trimiterea armelor de care Kievul are nevoie pentru lupta imediată. Aceleași conversații au loc în Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe