Klaus Iohannis: Alegerile nu trebuie amânate. PSD a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani (VIDEO)

Klaus Iohannis: Alegerile nu trebuie amânate. PSD a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe susținute la Palatul Cotroceni, că alegerile parlamentare nu trebuie amânate. Potrivit șefului statului, alegerile legislative vor avea loc în data de 6 decembrie 2020, “dată care a fost deja stabilită conform legii”.

Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen

„Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, dată care a fost deja stabilită conform legii. Am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor și că acestea se pot amâna. Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică care ne permite un nou legislativ reprezentativ.

Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că actuala majoritate a PSD nu mai reprezintă voința românilor și trebuie să plece de la conducerea țării. Iohannis îi acuză pe social-democrați că “au blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și au adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani”.

Klaus Iohannis: Indiferent nu e o expresie care mă caracterizează

Întrebat dacă va mai susține organizarea alegerilor parlamentare chiar ‘indiferent’ ajungem la 7.000 de cazuri de Covid-19 zilnic, șeful statului a afirmat că ”indiferent nu e o expresie care mă caracterizează”.

“Da, susțin că e important să organizăm alegerile parlamentare, evident în condiții speciale și cu respectarea strictă a normelor impuse”, a adăugat Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Regulile la vot la alegerile parlamentare din 2020

Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 6 decembrie 2020. Data nu a fost stabilită definitiv, în condițiile în care Guvernul a ales această zi, dar Curtea Constituțională a susținut că decizia trebuie să aparțină Parlamentului.

La fel ca la alegerile locale, și acum votul va fi diferit ca în anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot:

Art. 3, HG 577/2020

(1) Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediulinstituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectantepentru sediile secțiilor de votare. (…)

(4) În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintelebiroului electoral al secției de votare se va asigura că membriibiroului electoral al secției de votare și operatorii de calculatorprimesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localulde vot, măști de protecție.

(5) Fiecare membru al biroului electoral al secției de votareși operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măștide protecție și 5 perechi de mănuși.

(6) Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prinpersonalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare,distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoaneacreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secțiade votare.

(7) Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziuavotării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care faceparte din personalul de pază sau din personalul tehnic albirourilor electorale ale secțiilor de votare.

Prin urmare, toți cetățenii cu drept de votcare se vor prezenta la secțiile de care aparțin vor fi nevoiți să respecte măsurile de restricție impuse în vederea limitării răspândirii noului virus ucigaș Covid-19. Românii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să își dezinfecteze mâinile înainte de a intra în secția de votare.

Pentru prevenirea contagiunii cu noul coronavirus se va menține o distanță fizicăde minimum 1,5 m între oricare două persoane și se va asiguraosuprafațăde minimum 4mp / persoană. De asemenea,se va avea în vedere asigurareafacilitățilorla locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)
20:32 - Un avion de mici dimensiuni a aterizat forţat pe un câmp din Prahova