Klaus Iohannis, despre cetățenii care vor prezenta simptome de COVID-19 la intrarea la vot: Trebuie luate măsuri speciale. Niciun alegător să nu se trezeacă infectat, nimeni din comisie să nu fie pus în pericol (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre cetățenii care vor prezenta simptome de COVID-19 la intrarea la vot: Trebuie luate măsuri speciale. Niciun alegător să nu se trezeacă infectat, nimeni din comisie să nu fie pus în pericol (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în conferința de presă de la Palatul Cotroceni, că în acest moment soluția avută în vedere pentru alegătorii depistați cu simptome specifice infecției cu noul coronavirus la secțiile de vot este cea a amenajării unei cabine speciale. Șeful statului a menționat însă că, în acest sens, se poartă în continuare discuții cu experții.

Ce se întâmplă cu alegătorii care au simptome de COVID-19 la prezentarea la vot. Iohannis: Trebuie luate măsuri speciale

Întrebat dacă accesul la vot al persoanelor cu febră se va face într-o cabină specială sau se ia în calcul și varianta urnei mobile, Klaus Iohannis a răspuns: „Am discutat această chestiune și cu premierul, și cu ministrul Sănătății și o să mai discutăm. Este o situație foarte specială și întreaga pandemie mă îngrijorează, dar asta nu înseamnă că stăm îngrijorați și nu facem nimic. Soluția menționată, cu o cabină special destinată persoanelor cu anumite simptome, este deocamdată soluția în discuție, va fi discutată cu specialiștii și în scurt timp vom avea cele mai clare soluții. Și aici este nevoie de foarte multă atenție. Pandemia nu dispare până la alegeri și trebuie să avem cu toții grijă de noi și de ceilalți, trebuie luate măsuri sanitare speciale, în așa fel încât niciun alegător să nu se trezeacă infectat din localul de vot, nimeni din comisie să nu fie pus în pericol. Sunt convins că aceste probleme se vor rezolva”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alegătorii care vor prezenta simptome de COVID-19 la intrarea în secțiile de votare vor parcurge un circuit separat de cel destinat celorlalți votanți.

”Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Afacerilor Interne a definit regulile pentru desfășurarea campaniei electorale. Legat de ziua votului, aceste reglementări au fost analizate și vor fi publicate în cel mai scurt timp.

Aici putem vorbi de trei tipuri de situații: vorbim de pacienți care sunt confirmați și se află în spital sau de pacienți care sunt în izolare sau carantină. Evident, pentru acești pacienți soluția este aceea a urnei mobile.

Când ajungi într-o secție se face triajul, cum se face în toate instituțiile. Dacă se descoperă că ai febră, un lucru pe care nu-l simți, (…) se va organiza un circuit special, astfel încât în respectiva cabină să intre doar pacienții cu această simptomatologie. Aceasta va fi cea mai apropiată locație de ușă astfel încât să intre și să iasă cât mai repede, vor avea prioritate, vor fi condiții speciale”, a explicat secretarul de statAndrei Baciu, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Bună, România”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Peste 4.000 de români cu COVID-19 au decedat de la începutul epidemiei

Grupul de Comunicare Strategicăa anunțat, miercuri, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 1.271 de noi cazuri deCOVID-19, dintr-un total de 24.043 de teste efectuate în același interval. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 642 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Totodată, autoritățile transmit că 51 de pacienți cuCOVID-19au decedat.

În acest moment, la ATI sunt internate 459 de persoane testate pozitiv cu noulcoronavirus.

De la începutul epidemie și până în prezent, în România, au fost înregistrate 98.304 de cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus, dintre care1.271în ultimele 24 de ore. 41.002 pacienți au fost declarați vindecați și 12.557 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Totodată, potrivit statisticilor autorităților, până astăzi, 4.018 persoane diagnosticate cu infecție cuCOVID-19au decedat.