Klaus Iohannis, discuție cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre acțiunile Rusiei și măsurile ce vor fi luate de NATO

Klaus Iohannis, discuție cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre acțiunile Rusiei și măsurile ce vor fi luate de NATO
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a discutat marți, la telefon, cu Andrzej Duda, omologul său polonez, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, despre acţiunile Rusiei și sancțiunile pe care le pregătește Occidentul.

Discuție Klaus Iohannis – Andrzej Duda despre acțiunile Rusiei

„Am avut o convorbire telefonică substanţială cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda despre situaţia de securitate serioasă din regiunea Mării Negre, în urma acţiunilor Rusiei care încalcă grav dreptul internaţional, dar şi despre măsurile comune care vor fi luate de NATO şi la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9)”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

Discuția a avut loc în contextul în care, luni, președintele rus a semnat decretele prin care a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei – Lugansk şi Doneţk. În plus, Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii.

Marți, deputaţii ruşi au aprobat în ritm alert acodul semnat de Putin cu separatiştii proruşi din Ucraina, care prevede ca Rusia să apere aceste două teritorii.

Prima reacție a lui Iohannis după decizia Rusiei privind regiunile separatiste ucrainene

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a «independenței» autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a transmis Iohannis, după discursul lui Putin de luni seară.

Președintele a acuzat apoi Rusia că amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale.

„Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei”, a mai susținut Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe