Klaus Iohannis, mesaj pentru R. Moldova: „Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene”

Klaus Iohannis, mesaj pentru R. Moldova: „Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut în repetate rânduri Rusiei ca armata Moscovei să elibereze teritoriul transnistrean. Vladimir Putin nu a băgat în seamă prea mult declarațiile oficialului de la Chișinău până acum. În acest context, Administrația Prezidențială a României și alte instituții ale statului vor face demersuri pentru „soluționarea politică”, în ceea ce privește micul teritoriu aflat la granița cu Ucraina.

Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul de la București va sprijini Republica Moldova, inclusiv pe tema Transnistriei, teritoriul moldovenesc, fost teritoriu românesc, ocupat în prezent de separatiști pro-rusi. Declarațiile au fost făcute de către oficialul de la Cotroceni într-o conferință de presă, susținută după o discuție tete-a-tete Iohannis-Sandu.

„Știm din propria experiență că drumul către integrarea europeană nu este ușor. Oricare drum, cât de lung nu ar fi, începe cu un pas. Din partea Republicii Moldova acest pas a fost făcut, prin semnarea solicitării de aderare.

Acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, dar prin angajamentul actualei conduceri a Republicii Moldova față de construirea unui stat de drept și a unei societăți echitabile. Integrarea europeană este singura cale care poate să asigure prosperarea economică și socială a Republicii Moldova. 

Klaus Iohannis: „Pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit”

Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității Republicii Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și parcursului european”, a declarat Klaus Iohannis.

Miercuri, Maia Sandu a declarat că se așteaptă la susținere din partea României și pentru aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:57 - Emmanuel Macron a criticat, chiar la Washington, măsurile economice „superagresive” ale lui Joe Biden: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea”
08:33 - Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024: „S-a creat o stabilitate a celor două mari partide. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la Putere”
08:07 - 1 Decembrie, Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală. Sistemele HIMARS și Patriot, prezentate în premieră. Circa 150 de militari străini vor fi la paradă (VIDEO)
23:50 - Bill Clinton, testat pozitiv pentru COVID-19. Fostul președinte al SUA îi îndeamnă pe americani să se vaccineze
23:32 - Christine McVie, membră a trupei Fleetwood Mac, a murit la vârsta de 79 de ani
22:59 - Argentina și-a câștigat grupa și e mare favorită în duelul din optimile Cupei Mondiale / Mexic a bifat o premieră negativă după circa patru decenii
22:35 - Cristian Tudor Popescu: Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia
22:18 - Un iranian de 27 de ani a fost împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea țării sale de la Cupa Mondială din Qatar
21:48 - 9 marinari răniți după un incendiu la bordul portavionului USS Abraham Lincoln
21:34 - Pirotehnice, un pumnal și un lanț găsite asupra unui tânăr care încerca să intre în Sala Sporturilor din Arad la un meci de baschet. Ce explicație le-a oferit jandarmilor