Kofi Annan recunoaşte eşecul misiunii sale în Siria şi pledează pentru participarea Iranului la negocieri

Kofi Annan recunoaşte eşecul misiunii sale în Siria şi pledează pentru participarea Iranului la negocieri
Emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, autorul unui plan de soluţionare a crizei din Siria, a recunoscut că misiunea sa "nu a reuşit". Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, Annan a vorbit despre...

Emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, autorul unui plan de soluţionare a crizei din Siria, a recunoscut că misiunea sa „nu a reuşit”. Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, Annan a vorbit despre importanţa rolului Rusiei, apropiată regimului de la Damasc şi care a blocat până în prezent toate acţiunile internaţionale iniţiate împotriva regimului lui Bashar al-Assad, şi a cerut şi participarea Iranului la negocieri.

Kofi Annan a vorbit, într-un interviu acordat unui cotiadian francez, despre misiunea observatorilor în Siria, mobilizată la jumătatea lui aprilie. Alcătuită din aproape 300 de militari neînarmați repartizați în mai multe orașe, dar și din 100 de experți civili, misiunea a fost suspendată la jumătatea lunii iunie, din cauza confruntărilor armate.

Această criză continuă de 16 luni, dar eu am început să mă implic acum trei luni. Eforturi importante au fost depuse în încercarea de a soluționa această situație în mod pașnic și politic. Este de ordinul evidenței că nu am reușit. Și poate că nu există nicio garanție că vom putea reuși„, a spus Kofi Annan.

Fostul secretar general al ONU a vorbit și despre importanța implicării Rusiei la negocieri, țară care până în prezent s-a opus unei intervenții internaționale în cazul Siriei, și a cerut și participarea Iranului la negocieri.

Rusia are influență, dar nu sunt sigur că evenimentele vor fi determinate numai de Rusia (…). Iranul este un actor. El ar trebui să facă parte din soluție. El are influență, iar noi nu putem ignora acest lucru.„, a mai spus emisarul ONU.

SUA și Europa s-au opus ca Iranul, un aliat al regimului de la Damasc, să fie invitat la recenta Conferință interministerială de la Geneva asupra situației din Siria, din cauza conflictului care opune Teheranul occidentalilor, în problema programului său nuclear.

În opinia lui Annan, precedentul libian este cel care explică atitudinea Moscovei și Beijingului, care blochează orice inițiativă a vreunei acțiuni internaționale împotriva regimului Bashar al-Assad, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

În Siria, reprimarea mișcării de contestare populară și luptele care au urmat între forțele guvernamentale și opozanți înarmați a făcut până în prezent peste 16.500 de morți, începând din martie 2011, potrivit organizației nonguvernamentale „Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului”.