Kremlinul a declarat, luni, că Occidentul a declanșat o criză globală atunci când a introdus împotriva Rusiei cele mai dure sancțiuni din istoria modernă din cauza războiului din Ucraina, transmite Reuters.
Vladimir Putin, spune Kremlinul, este de acord cu evaluarea realizată de Organizația Națiunilor Unite care arată că lumea se confruntă cu o criză alimentară ce ar putea conduce la foamete.
„Rusia a fost întotdeauna un exportator de cereale mai degrabă de încredere. Nu suntem noi sursa problemei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Pe 24 februarie 2022, Federația Rusă a lansat o nouă agresiune armată împotriva Ucrainei, la o scară incomparabil mai mare față de cea din 2014. Moscova susține că acțiunile sale fac parte dintr-o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” statul invadat, însă Kievul și Occidentul au respins poziția rusă ca fiind un simplu pretext pentru un război ilegal, nejustificat și complet neprovocat.
Occidentul nu a intervenit în conflict și a transmis în mai multe rânduri că poartă o responsabilitate pentru a evita extinderea ostilităților, însă a răspuns Rusiei cu sancțiuni fără precedent și cu livrări impresionante de armament defensiv în sprijinul Ucrainei.
Războiul a întrerupt aprovizionarea care se realiza prin porturile Ucrainei, care cândva exportau cantități vaste de ulei de floarea-soarelui, dar și cereale, cum ar fi porumbul sau grâul. Astfel, aprovizionarea globală s-a redus, iar prețurile alternativelor au crescut. Practic, prețurile globale la alimente fiind cu aproape 30% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele ONU.
În tot acest context, ONU a avertizat că războiul ar putea să provoace o criză alimentară globală, în condițiile în care națiunile mai sărace se confruntă cu prețuri tot mai mari la alimente. În plus, în anumite țări foametea ar putea fi una de termen lung dacă exporturile ucrainene nu revin la nivelurile pre-război, spune secretarul general Antonio Guterres, citat de BBC.