Kremlinul confirmă planurile de a crea o „uniune triplă a gazelor”. Încă două țări se alătură lui Putin

Kremlinul confirmă planurile de a crea o „uniune triplă a gazelor”. Încă două țări se alătură lui Putin
Foto: Hepta/Sputnik / Sergey Guneev.

Ideea creării unei „uniuni triple ale gazelor” între Rusia, Kazahstan și Uzbekistan va lua în continuare contur, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. Faptul că acest proiect este în discuție a fost raportat anterior de un reprezentant al președintelui Kazahstanului.

Încă două țări se alătură președintelui rus

Kremlinul consideră că o astfel de uniune a gazelor „va răspunde intereselor tuturor celor trei țări”.

„Desigur, această idee și inițiativă vor prinde formă într-un fel. Adică în ceea ce privește formularea contururilor clare. Vorbim despre faptul că acesta este un teritoriu imens, vast într-o regiune foarte importantă”, a precizat Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă.

România va furniza energie Ucrainei

În același timp, compania ucraineană de tranzacționare a energiei EKU a anunţat că a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt de energie electrică, din România, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone.

„Importul de electricitate poate deveni un instrument suplimentar pentru stabilizarea sistemului energetic al Ucrainei”, se arată într-un comunicat al EKU postat pe site-ul său.

Cele mai mari patru centrale nucleare din Ucraina au fost reconectate la rețeaua națională de energie electrică după ce au rămas fără curent, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie dw.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe