Kremlinul l-a ironizat pe Aleksei Navalnîi, în contextul presupusului complot pentru punerea otrăvii în lenjeria sa intimă

Kremlinul l-a ironizat pe Aleksei Navalnîi, în contextul presupusului complot pentru punerea otrăvii în lenjeria sa intimă
foto: Hepta.ro / Sputnik / Ekaterina Chesnokova

Kremlinul l-a ironizat pe opozantul rus Aleksei Navalnîi și a încercat să îi pună la îndoială sănătatea mintală, marți, la o zi după ce acesta a spus că a păcălit un agent rus să dezvăluie detaliile unui presupuscomplot pentru uciderea sa, transmite Reuters.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, ironizat de purtătorul de cuvânt de la Kremlin

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenți critici ai lui Vladimir Putin, a fost dus la tratament în Germania, după ce a leșinat într-un avion, în Rusia. Autoritățile germane au precizat că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

În mod repetat, Kremlinul a negat acuzațiile, cum a negat de altfel orice sugestie potrivit căreia Rusia ar fi încercat să îl omoare pe Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a dezvăluit, luni, înregistrarea unei convorbiri telefonice în care discută zeci de minute cu un bărbat pe care l-a descris ca fiind un agent din zona de securitate statului și care i-a sugerat, printre altele, că otrava a fost plasată în zona lenjeriei intime. În timpul apelului telefonic în cauză, Aleksei Navalnîi s-a prezentat drept consilierul unui oficial rus de securitate, astfel încât să câștige încrederea bărbatului respectiv.

Potrivit Bellingcat, în convorbirea cu „Maxim” – presupusul său interlocutor – Konstantin Kudryatsev, un ofițer FSB, arată clar că nu a făcut parte din operațiunea în care a fost administrată efectiv otrava, însă a confirmat că este de așteptat ca principala concentrație de reziduuri ale toxinei să fie găsită pe hainele lui Navalnîi. El a precizat că aceasta ar trebui să fie în interiorul lenjeriei intime, în special la cusăturile din zona picioarelor.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a respins înregistrarea drept una falsă. Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, le-a spus reporterilor că vorbește în numele său și că e de părere că Aleksei Navalnîi suferă de probleme psihologice.

„Putem spune că pacientul (Navalnîi) are o manie a persecuției pronunțată. De asemenea, puteți identifica în mod clar anumite semne de megalomanie”, a spus Peskov.

Kira Yarmish, purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter că a părut că Dmitry Peskov a fost forțat să improvizeze și a ironizat ceea ce ea a descris ca fiind tentativele Kremlinului de a ascunde adevărul.

Ea a scos în lumină că însuși Vladimir Putin a confirmat recent că agenții de securitate l-au monitorizat pe Aleksei Navalnîi, ceva ce, spune ea, pare ciudat să faci în cazul unei persoane pe care o acuzi acum de mania persecuției.