Kremlinul susține că Aleksei Navalnîi este „liber” să revină în Rusia

Kremlinul susține că Aleksei Navalnîi este „liber” să revină în Rusia
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Comentând știrea cu privire la externarea opozantului rus, Kremlinul a declarat că Aleksei Navalnîi este „liber” să revină în Rusia. Vestea vine în contextul în care opozantul rus a fost externat din Spitalul Charité, ai cărui medici nu au exclus posibilitatea ca acesta să se recupereze pe deplin, în ciuda otrăvirii sale „severe”.

Ce a spus Kremlinul, după externarea lui Aleksei Navalnîi

„Cu privire la revenirea sa în Moscova, este liber, ca orice alt cetățean rus, să facă oricând acest lucru”, a afirmat Dmitry Peskov, potrivit agențiilor de presă ruse citate de Euronews.

Într-o postare pe contul de Instagram, Aleksei Navalnîi a vorbit despre recuperarea sa și a amintit de „melancolia” momentelor în care era lăsat să stea timp de cinci minute pe balconul spitalului, de câte două ori pe zi, pentru a se bucura de vreme și a vedea peisajul înconjurător de la înălțime.

„Prima oară când m-au dus la oglindă, după 24 de zile la terapie intensivă (dintre care 16 în comă), un personaj din filmul Stăpânul Inelelor s-au uitat la mine, a scris el. „Și credeți-mă, nu a fost deloc vreun elf. Am fost extrem de supărat: Am crezut că nu voi fi externat niciodată”.

Opozantul rus a vorbit și despre viitoarele sale nevoi în materie de tratament.

„Planurile sunt încă simple: un fizioterapeut în fiecare zi. Poate un centru de reabilitare. Să stau într-un picior. Să îmi recapăt controlul degetelor complet. Să îmi mențin echilibrul”, a mai scris Navalnîi.

„Este amuzant. Am visat să învăț cum să merg pe wakeboard în spatele unei bărci, pe val, și am învățat în această vară. Acum învăț să stau într-un picior”, a continuat el.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai înverșunați critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a intrat în comă după ce a acuzat stări de rău în timp ce zbura din Siberia spre Moscova luna trecută. Navalnîi a fost transferat la Spitalul Charite din Berlin în 22 august, după două zile de tratament la un spital siberian. În urma analizelor, autoritățile germane au susținut că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok.

După 32 de zile de tratament, Spitalul Charité a anunțat că starea lui Aleksei Navalnîi s-a îmbunătățit suficient de mult pentru ca acesta să fie externat.

„Starea pacientului s-a îmbunătățit suficient de mult pentru ca el să fie externat”, susțin reprezentanții Spitalului Charité.

„Având în vedere progresul pacientului și starea sa actuală, medicii curanți sunt de părere că recuperarea completă este posibilă. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a estima posibilele efecte pe termen lung ale otrăvirii sale severe. Decizia privind dezvăluirea detaliilor despre starea domnului Navalnîi către public a fost luată în urma consultărilor cu pacientul și soția sa”, se mai arată în comunicatul Spitalului Charité.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori