Laura Codruța Kovesi: Cel mai mare dosar anchetat de Parchetul European este un caz de fraudă cu TVA, cu prejudiciu de sute de milioane de euro

Laura Codruța Kovesi: Cel mai mare dosar anchetat de Parchetul European este un caz de fraudă cu TVA, cu prejudiciu de sute de milioane de euro
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că procurorii europeni investighează un dosar de fraudă cu TVA cu sute de milioane de euro prejudiciu.

Kovesi, despre dosarele grele de fraudare a fondurilor europene

Dosarul vizează fapte ce se petrec pe teritoriul tuturor celor 22 de state membre EPPO. Kovesi a mai dat exemplul unui dosar de fraudă cu TVA, în care prejudiciul era de circa 40 de milioane de euro,  soluționat de justiția din Germania prin condamări definitive în mai puțin de un an de la trimiterea în judecată.

De menționat că Laura Codruța Kovesi a acuzat autoritățile române că au raportat 0 cazuri de fraudă cu TVA și contrabandă, deși România este frontieră externă.

“Avem câteva dosare în lucru cu prejudicii foarte mari, de sute milioane de euro, este vorba de fraudă cu TVA. Într-unul din dosare, faptele au fost comise pe teritoriul tuturor celor 22 de state membre și de aceea, modul în care funcționează Parchetul European aduce un mare avantaj, pentru că este mult mai ușor de identificat criminalitatea transfrontalieră.

Noi avem acces la toate informațiile și la toate dosarele care sunt înregistrate în 22 de state membre. Deci în acest dosar sunt fraude de sute de milioane de euro. Sunt implicate 22 de state membre. Lucrează câte un procuror din fiecare stat membru. Avem un dosar, acesta este încă în investigare, care a fost trimis în judecată și avem câteva condamnări”.

În ceea ce privește dosarul instrumentat în Germania, Kovesi precizează că au fost implicate mai multe state membre, printre care și Italia, pentru că erau 3 membri ai Ndragheta implicați în dosar.

Cât de eficient este Parchetul European

De asemenea, ea a precizat că un dosar în care tot ce a însemnat că operarea internațională ar fi durat câteva luni a fost rezolvat în câteva săptămâni.

“Doar ca să vă dau un exemplu, procurorul din Germania dorea să facă percheziții domiciliare, să dispună arestarea preventivă a suspecților din Italia, însă nu i-a putut localiza. A obținut autorizație de localizare și de percheziție în mai puțin de 24 de ore. Asta de foarte multe ori nici în interiorul unui stat membru nu obții. Acolo persoane au fost condamnate, prejudiciul a fost undeva la peste 40 de milioane de euro”.

Kovesi a atras atenția că în România e mai greu de imaginat în mai puțin de un an, să avem o condamnare definitivă.

“Condamnate definitiv. Prejudiciu de peste 40 de milioane de euro, 90 % din el, recuperat. În ce țară au fost condamnările definitive? în Germania. În România e mai greu de imaginat în mai puțin de un an nu, că de atunci funcționează Parchetul European, să avem o condamnare definitivă. Deci a fost un dosar început în iunie și condamnările definitive au venit în mai puțin de un an. Acesta este avantajul modului în care funcționează și Parchetul European.

Probabil și justiția germană s-a mișcat un pic mai repede în acest dosar. Sigur, sunt particularități în fiecare stat membru, dar este într-adevăr un caz extrem de complicat, care a fost soluționat definitiv într-un an de zile”.

Urmăriți B1TV.ro și pe