Legea pensiilor se schimbă. Care vor fi modificările și când vor intra în vigoare

Legea pensiilor se schimbă. Care vor fi modificările și când vor intra în vigoare
Foto: Pixabay

Guvernul a anunțat zilele acestea, prin vocea premierului Florin Cîțu și a ministrului Muncii, Raluca Turcan, că Legea pensiilor va fi modificată, astfel încât pensiile să se bazeze pe contributivitate. Joi, într-o conferință de presă, Turcan a anunțat că a emis Ordonul de Ministru prin care se va demara evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii. Aproximativ cinci milioane de dosare vor fi evaluate în maximum 18 luni.

„Există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate”, a mai declarat Turcan.

Miercuri, ea afirmase pentru TVR că „undeva anul viitor” pensiile vor intra în plată în noul sistem.

Raluca Turcan: Cinci milioane de pensii vor fi recalculate

Joi, într-o conferință de presă, ministrul Muncii a anunțat că cinci milioane de pensii vor fi recalculate.

„Astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii. (…) Este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. (…) Am stabilit acum o perioadă de maximum 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii.

În momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces şi legislativ şi tehnic pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente”, a declarat, joi, Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Pensiile nu vor scădea

Miercuri, Turcan afirmase pentru TVR că legea care prevede creșterea pensiilor cu 40% „care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cinic, va fi cel mai probabil prorogată”.

Ministrul liberal a precizat apoi că „undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor”. Turcan a mai spus că va fi nevoie de suplimentarea personalului din Casele de Pensii cu 500 – 1.000 de angajați deoarece recalcularea pensiilor e „un proces extrem de laborios”.

Raluca Turcan a insistat apoi că pensiile nu vor scădea, ci doar se va face o recalculare pe mai mulți indicatori, astfel încât ele să reflecte valoarea contributivității: „Nicio pensie nu va scădea. Este un principiu pe care noi l-am asumat”.

Florin Cîțu: Pensiile anul acesta vor fi mai mari decât în 2020

Tot miercuri, premierul Florin Cîțu a insistat, la finalul ședinței de Guvern, că pensiile anul acesta vor fi mai mari decât au fost anul trecut.

„Noi am anunțat că vom modifica legislația privind pensiile, că sunt multe probleme acolo și avem un obiectiv clar: pensiile să fie bazate pe contributivitate. De aici pornim. Repet: punctul de pensie anul acesta va fi mai mare decât anul trecut. (…)

Când discutăm despre pensii, trebuie să ne uităm mai mult la o dimensiune pe termen lung, că ce se întâmplă anul acesta are implicații pe anii următori. Fără o bugetare multianuală, ne vom trezi că anul viitor iar căutăm bani în buget”, a declarat Florin Cîțu.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)