Leonard Orban: Pentru România este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată cât mai devreme posibil în Uniunea Europeană

Leonard Orban: Pentru România este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată cât mai devreme posibil în Uniunea Europeană

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, vineri, că pentru România este esenţială integrarea țărilor din zona Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană, informează Mediafax.

„Pentru România este esenţial ca procesul să continue, este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată cât mai devreme posibil şi să se găsească astfel soluţii pentru nişte provocări extrem de serioase cu care se confruntă atât zona, cât şi întreaga Uniune Europeană. Desigur, în procesul de negociere România are anumite interese şi le va susţine, dar ce trebuie reţinut este faptul fundamental că România va face tot ce este posibil, atât în ceea ce priveşte demersurile diplomatice, politice, dar şi cele economice, culturale, astfel încât această regiune din Europa să devină cât mai repede parte a Uniunii Europene”, a declarat consilierul prezidenția, prezent la dezbaterea „România şi Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest”, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

Poziția României cu privire la acestă chestiune este foarte clară, a precizat Leonard Orban, adăugând că subiectul trebuie tratat cu realism.

De asemenea, consilierul prezidențial a ținut să sublinieze că acum procesul de integrare europeană a devenit infinit mai dificil față de negocierile pe care le-a purtat România.

„Stabilizarea Balcanilor de Vest trebuie să fie un interes fundamental pentru Uniunea Europeană, aici nu există semn de întrebare. Este fundamental ca Uniunea Europeană să aibă capacitatea ca mai devreme sau mai târziu să reuşească în această zonă, pentru că, dacă nu, vedem din ce în ce mai mult alte influenţe, pe care noi nu le dorim. Vedem din ce în ce mai multe semne de instabilitate şi tocmai acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le evităm, pentru că este interesul nostru fundamental”, a conchis Leonard Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe