Liban: 18 presupuși membri SI au fost inculpați pentru că au vrut să înființeze un ”emirat islamic”

Liban: 18 presupuși membri SI au fost inculpați pentru că au vrut să înființeze un ”emirat islamic”
Foto: dailystar.com.lb

Un număr de 18 presupuși membri ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au fost inculpaţi joi de justiţia libaneză pentru că au încercat să înfiinţeze un „emirat islamic” în nordul Libanului, a anunţat agenţia de presă ANI, citată de AFP.

Naționalitățile inculpaților nu au fost dezvăluite, însă este menționat Ahmad Miqati, un libanez a cărui arestare, săptămâna trecută, a provocat trei zile de confruntări violente la Tripoli, cel mai mare oraş din nordul Libanului, între armată şi bărbaţi înarmaţi.

Inculpaţii sunt acuzaţi că „au participat la atacuri împotriva armatei, au incitat la uciderea unor militari” şi că au vrut să „ocupe” sate din regiunea Dinniyé, în nordul Libanului, în scopul înfiinţării unui „emirat islamic”.

Dintre cei 18 inculpaţi, care riscă pedeapsa cu moartea, trei sunt în detenţie, inclusiv Ahmad Miqati, iar ceilalţi 15 fugari. Dosarul a fost transmis unui judecător de instrucţie.

Arestarea, joi, a lui Ahmad Miqati, prezentat de armată ca un „important membru al SI în nordul Libanului”, a provocat a doua zi, la Tripoli, un atac împotriva unei echipe de patrulă a armatei.

Acest atac a degenerat în confruntări în cel de-al doilea oraş al Libanului şi în împrejurimile sale soldate cu 16 morţi, dintre care 11 militari, şi a cauzat pagube imense în centrul istoric, unde pentru prima oară au avut loc lupte atât de violente.

Bărbaţii înarmaţi care au luptat la Tripoli sunt suspectaţi de legături cu Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

Ultima oră
19:49 - Tribunalul București a decis. Ce se va întâmpla cu motociclistul care a agresat în trafic un bărbat pe trotinetă electrică
19:38 - Ludovic Orban: Investițiile în comunitățile locale nu au voie să se oprească! Cel puțin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzute pentru PNDL 3. De la nivelul Guvernului trebuie să înceapă discuțiile aplicate
19:15 - Turiștii își pot lua adio de la porumbul de pe plajă. Vânzătorii ambulanți, amendați de polițiști
19:11 - Premieră: Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea înfiinţează o companie aeriană locală. Curse regulate către Bucureşti, din martie 2022 / Anunțul făcut de Ilie Bolojan și Florin Birta (VIDEO)
18:42 - Aproape 15.300 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultima zi. Peste 11.000 au primit prima doză
18:38 - Permisul de sănătate și vaccinarea îngrijitorilor, aprobate de Consiliul Constituțional din Franța
18:07 - Raed Arafat: La acest moment, întoarcerea la școală e planificată în condiții de normalitate (VIDEO)
17:57 - Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID prezintă o eficiență de 93%, chiar și la șase luni de la administrarea rapelului
17:46 - Florin Cîțu dă asigurări că vor fi plătite în continuare facturile aferente proiectelor din PNDL 1 şi 2: Nu e adevărat că au fost întârzieri. Vor fi alocate noi resurse, nu e nicio problemă (VIDEO)
17:25 - Florin Cîţu, întrebat ce măsuri concrete a luat Guvernul în faţa valului 4 al pandemiei: Am ieșit din valurile anterioare mult mai bine decât celelalte ţări. Și acum vom lua cele mai bune soluţii (VIDEO)