Liderii UE iau în considerare impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și asupra aurului

Liderii UE iau în considerare impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și asupra aurului
Lingouri de aur / Unsplash

Liderii Uniunii Europene sunt pregătiți să mențină presiunea ridicată asupra Rusiei după un summit de săptămâna aceasta, când vor sublinia continuarea deciziilor privind sancțiunile, potrivit unui proiect de document, aurul fiind luat în considerare pentru o posibilă măsură viitoare.

Un nou pachet de sancțiuni pregătit de UE

UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului de la începutul invaziei Ucrainei în februarie, dar mai multe sectoare, inclusiv gazele, rămân în mare parte neatinse, deoarece guvernele UE încearcă să evite cu atenție măsurile care le-ar putea afecta economia mai mult decât pe cea a Rusiei.

„Vor continua lucrările la sancțiuni, inclusiv pentru a consolida punerea în aplicare și a preveni eludarea”, vor spune liderii UE la finalul summitului lor obișnuit din 23-24 iunie, conform celei mai recente versiuni a proiectului lor de concluzii din 20 iunie și văzută de Reuters.

Textul este un compromis între țările nordice și de est, care au făcut presiuni pentru o referire clară la un al șaptelea pachet în declarația summit-ului, și națiuni precum Germania și Țările de Jos, care au avertizat în schimb să se concentreze pe aplicarea măsurilor existente, în loc să adauge imediat mai multe.

Într-o versiune anterioară a textului nu s-a menționat mai multă muncă privind sancțiunile, modificarea reprezentând o victorie pentru Germania. Dar noul text nu se referă în mod explicit la un al șaptelea pachet, așa cum și-a dorit Berlinul.

Deși nu se pregătește niciun pachet nou, se lucrează în desfășurare pentru a identifica sectoarele care ar putea fi afectate, au spus oficialii.

Aurul este una dintre posibilele următoarele ținte, potrivit oficialilor familiarizați cu discuțiile.

La o reuniune cu ușile închise a trimisilor UE de săptămâna trecută, Danemarca a sugerat că următoarele sancțiuni ar putea viza aurul printre alte sectoare, potrivit unui purtător de cuvânt al ambasadorului danez la UE.

O persoană familiarizată cu lucrările privind sancțiunile a declarat pentru Reuters că Comisia Europeană lucrează la adăugarea aurului la o posibilă următoare rundă de sancțiuni, deși nu este încă clar dacă măsura ar putea interzice exportul în Rusia, importurile din Rusia sau ambele.

Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală Rusă, care s-a confruntat cu restricții de acces la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

Statele Unite iau în calcul plafonarea prețului țițeiului rusesc, măsură care ar urma să fie discutată cu aliații ca parte a restricțiilor impuse Federației Ruse, a declarat luni secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în timpul unei vizite în Canada, potrivit Le Figaro.

Noi restricții luate în calcul de SUA

„Continuăm să purtăm discuții productive cu partenerii și aliații noștri din întreaga lume despre cum să restricționăm în continuare veniturile din energie ale Rusiei, evitând în același timp efectele colaterale asupra economiei globale”, a declarat Janet Yellen.

Ea a precizat că măsura vizează plafonarea prețului sau excepții de preț care ar extinde și consolida restricțiile energetice recente și propuse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:18 - Marcel Ciolacu, întrebat despre deficit: Nu este o nenorocire, mai ales că 84% sunt bani puși în investiții; 2025-2026 e cea mai mare provocare în ceea ce privește investițiile pentru România (VIDEO)
22:12 - „E un mediu plăcut, în care vii cu drag”. În ce afacere a investit Ionuț 10.000 de euro
22:01 - Câți bani a plătit o turistă la o cafenea din Paris. Reacția internauților
21:51 - Marcel Ciolacu, de părere că informațiile privind miniterenul de golf de la vila de protocol din Neptun a Președintelui trebuie descretizate: „Vorbim de bani publici și este normal să știm cum s-au cheltuit” (VIDEO)
21:43 - Marcel Ciolacu a dezvăluit care este filmul său preferat, pe care îl recomandă și românilor: „Sunt de modă veche”
21:34 - 11 decese din cauza virusului Marburg în Rwanda. OMS avertizează că există risc de răspândire internațională / În Germania, două persoane aflate în izolare au fost testate negativ
21:31 - Ciocolata Dubai, produsă în România. Desertul care a devenit viral pe rețelele de socializare
21:19 - Despărțirea momentului. Mario Fresh și Alexia Eram și-au spus „adio”. Dezvăluiri despre separarea celor doi, în noua piesă a artistului
21:16 - Lucian Lungoci (PSD), despre Mircea Geoană: Pozează în povestea asta de independent și luptă împotriva partidelor politice, când el este, de fapt, produs politic (VIDEO)
21:14 - Boris Johnson a găsit un microfon ascuns în baie după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu, susține fostul premier britanic în noua sa carte