„Liga Campionilor de evitare a impozitelor”: Uber a folosit 50 de companii fictive olandeze pentru a evita impozitele din aproape 6 miliarde de dolari din venituri

„Liga Campionilor de evitare a impozitelor”: Uber a folosit 50 de companii fictive olandeze pentru a evita impozitele din aproape 6 miliarde de dolari din venituri
Foto: Pixabay

Uber a folosit un adăpost fiscal complex care implică în jur de 50 de companii fictive olandeze pentru a-și reduce factura fiscală globală, potrivit unor cercetări recente efectuate de Centrul pentru responsabilitate și cercetare internațională în domeniul impozitului pe profit.

În 2019, Uber a prezentat pierderi globale din exploatare de 4,5 miliarde de dolari (cu excepția SUA și Chinei) în scopuri fiscale – în realitate, a adus venituri din exploatare de 5,8 miliarde de dolari, potrivit CICTAR, un grup de cercetare din Australia.

Uber a dezvăluit anterior detalii despre paradisul său fiscal olandez în 2019, când și-a mutat proprietatea intelectuală din Bermuda în Olanda, dar cercetările CICTAR aruncă mai multă lumină asupra modului în care compania și-a structurat rețeaua de companii de tip shell, scrie businessinsider.com.

„Aceasta este Liga Campionilor de evitare a impozitelor”, a declarat analistul principal al CICTAR Jason Ward pentru revista de știri olandeză De Groene Amsterdammer .

Uber încă nu a răspuns la o cerere de a comenta această poveste.

Uber și-a transferat proprietatea intelectuală printr-un „împrumut” de 16 miliarde de dolari de la una dintre filialele sale din Singapore, care la rândul său deține una dintre companiile de vânzare olandeze ale Uber, un manager care acordă companiei o reducere fiscală de 1 miliard de dolari în fiecare an pentru următorii 20 de ani, au descoperit cercetătorii.

„Uber și-a supraalimentat abordarea de evitare a impozitelor”, a declarat Ward pentru Insider, folosind o reducere a impozitului pe proprietatea intelectuală „pentru a preveni viitoarele facturi fiscale, transformându-le într-o structură fiscală mult mai utilă, viabilă, în Olanda”.

CICTAR a mai constatat că mai multe filiale olandeze ale Uber nu au depus rapoarte financiare obligatorii, iar în India, Uber a plătit mai puțin de o treime din impozitul de 6% pe care țara îl impune companiilor multinaționale, potrivit raportului.

„India are nevoie disperată de venituri publice” pentru a o ajuta să combată COVID-19, totuși companii precum Uber sunt capabile să evite colaborarea la acest efort prin scheme de evitare a impozitelor, a declarat Ward pentru Insider.

În Australia, CICTAR a constatat că Uber își plătea sub factura fiscală cu 30,5 milioane USD (39 milioane AUD), potrivit Groene Amsterdammer.

Eforturile sofisticate ale Uber de a realiza o sarcină fiscală mică sau deloc asupra veniturilor globale de miliarde de dolari evidențiază o provocare de lungă durată cu care se confruntă guvernele în aplicarea respectării impozitelor în rândul corporațiilor bogate și al persoanelor de peste granițe.

Ca răspuns, unii parlamentari din întreaga lume, inclusiv președintele SUA Joe Biden , au făcut lobby pentru un impozit minim global și alte măsuri de reducere a evaziunii fiscale, pe care rețeaua de justiție fiscală le estimează că guvernele costă 427 miliarde de dolari anual .

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe