Tot mai multe state din Europa au început să aplice noi măsuri restrictive care vizează reintrarea în carantină totală sau parțială a populației, în contextul în care al doilea val al pandemiei de coronavirus a lovit din plin. Este vorba în special despre state care s-au confruntat în primăvară cu o situație dramatică din cauza numărului mare de cazuri și de decese în rândul pacienților COVID-19.
Guvernul britanic ia în calcul revenirea la așa-numitul „lockdown”. Belgia a luat deja această măsură începând de duminică noapte, devinind al doilea stat european care se închide complet, după Franța. Măsura este valabilă în Belgia pentru șase săptămâni. Vor funcționa doar magazinele esenţiale şi farmaciile, munca de acasă este obligatorie, iar funeraliile sunt limitate la 15 persoane. Spre deosebire de Franța, elevii nu vor merge la cursuri.
Președintele Emmanuel Macron a justificat decizia de a impune din nou carantina în Franța prin numărul uriaș de noi cazuri de coronavirus înregistrate în ultimele săptămâni. La ultimul bilanț pe 24 de ore s-au înregistrat peste 36.000 de îmbolnăviri.
Până pe 1 decembrie, francezii nu vor mai avea voie să iasă din case, decât pentru a merge la lucru sau la medic. Restaurantele, barurile și alte activități neesențiale vor fi închise
O carantină parțială a fost impusă și în Germania: Guvernul de la Berlin a decis să închidă, din 4 noiembrie, restaurantele, cinematografele și sălile de sport. Va păstra însă școlile în funcțiune.
Autoritățile din România în schimb evită să precizeze dacă și în țara noastră vor fi impuse măsuri care amintesc de carantină la nivelul populației.
Premierul a spus că măsurile luate în diferite ţări europene au fost luate în urma unei creşteri dramatice a numărului de cazuri, iar România nu este în această situație.
Întrebat despre această posibilitate, premierul Ludovic Orban a dat un răspun evaziv și a spus că nu ar dori să poarte o discuție pe această temă.
Mai mult decât atât, premierul a subliniat că nu dorește aplicarea unei carantinări naționale, subliniind că oamenii pot trăi o viață aproape de normal dacă respectă regulile de protecție sanitară impuse de către autorități.
Ministrul italian al sănătăţii Roberto Speranza a anunţat duminică că se pregătesc noi restricţii la nivel naţional ca răspuns la creşterea recentă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus
Ministrul italian a mai declarat că a propusinterzicerea petrecerilor privatela care participă atât copii cât şi adulţi, în timp ce la Roma s-ar viza, de asemenea,reducerea programului de funcţionare a barurilor şi restaurantelorpentru a se reduce riscul de infectare a populaţiei.
Alte măsuri menţionate de Speranza ar putea implica sporturile cu contact fizic unde nu se poate purta mască.
Miercuri, autorităţile italiene au introdusobligativitatea purtării măştilor de protecţie în aer liber la nivel naţional.