Lupta pentru reducerea emisiilor poluante ar putea conduce la creșterea dependenței energetice a statelor occidentale de Rusia și de Arabia Saudită

Lupta pentru reducerea emisiilor poluante ar putea conduce la creșterea dependenței energetice a statelor occidentale de Rusia și de Arabia Saudită
sursa foto: pixabay

Presiunile cu care se confruntă marile companii petroliere occidentale pentru reducerea emisiilor poluante ar putea conduce la scăderea producției și la creșterea dependenței de Rusia și de statele din Golful Persic, se arată într-o analiză Reuters.

Activiștii climatici au obținut o victorie majoră printr-o hotărâre judecătorească olandeză care impune companiei Royal Dutch Shell să reducă drastic emisiile poluante, ceea ce înseamnă, de fapt, reducerea producției de petrol și de gaze. Compania va face recurs.

În aceeași zi, primele două companii petroliere din SUA, Exxon Mobil Corp (XOM.N) și Chevron Corp (CVX.N), au pierdut bătălii cu acționari care au acuzat ritmul lent al implementării măsurilor pentru prevenirea schimbărilor climatice.

„Se pare că Occidentul va trebui să se bazeze mai mult pe ceea ce numește „regimuri ostile pentru aprovizionarea sa”, a glumit un executiv la nivel înalt al grupului rus de petrol și gaze Gazprom, referindu-se la companiile energetice din întreaga lume deținute complet sau în mare parte de stat.

Saudi Aramco, Adnoc și Gazprom au refuzat să comenteze. Rosneft, în care statul rus deține cea mai mare miză, a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Un personal înalt din Saudi Aramco a declarat că hotărârea judecătorească va facilita OPEC creșterea producției.

Companiile petroliere occidentale precum Shell s-au extins dramatic în ultimii 50 de ani, deoarece Occidentul a încercat să-și reducă dependența de energie de piețele volatile din Orientul Mijlociu și din Rusia.

Aceleași companii energetice occidentale și-au stabilit planuri de reducere bruscă a emisiilor până în 2050. Dar se confruntă cu presiuni crescânde din partea investitorilor pentru a face mai mult pentru a îndeplini obiectivele susținute de ONU privind limitarea încălzirii globale.

Saudi Aramco, cotat la bursa saudită, dar deținut majoritar de stat, nu se află sub același tip de presiune pentru a-și reduce emisiile de carbon, deși conducătorii regatului își propun să crească brusc utilizarea de energie regenerabilă din țară.

Gazprom se așteaptă ca cererea de gaze naturale să crească în deceniile următoare și să joace un rol mai mare în consumul de energie decât sursele regenerabile și hidrogenul.

Companiile petroliere occidentale controlează aproximativ 15% din producția globală, în timp ce OPEC și Rusia au o cotă de aproximativ 40%. Această cotă a fost relativ stabilă în ultimele decenii, deoarece creșterea cererii a fost întâmpinată de noi producători, cum ar fi firmele private care exploatează gazele de șist din SUA, care astăzi se confruntă cu presiuni similare legate de climă.

Procesele climatice au fost depuse în 52 de țări în ultimele două decenii, cu 90% dintre ele în Statele Unite și Uniunea Europeană, a declarat consultanta de risc Verisk Maplecroft.

„În Occident, investițiile energetice vor atinge maxim temerile și îngrijorările legate de reglementări și hotărârile judecătorești. Apoi, vom vedea dividende maxime”, a declarat executivul Aramco. Aramco plătește cel mai mare dividend anual de 75 de miliarde de dolari.

În ultimii cinci ani, AIE a prezis o mare penurie de petrol și o creștere a prețului petrolului din cauza lipsei investițiilor în urma unei prăbușiri a prețului petrolului din 2014-2017.

O raliere a prețului petrolului, combinată cu puterea în scădere a companiilor petroliere, ar însemna un mare transfer de avere din Vest către țări precum Rusia și Arabia Saudită, până când cererea va începe să scadă nu numai în Occident, ci și în Asia.

Urmăriți B1TV.ro și pe