Macron a forțat creșterea vârstei de pensionare. Scene haotice în Parlament și pe străzile Parisului, mii de oameni s-au adunat într-un protest spontan

Macron a forțat creșterea vârstei de pensionare. Scene haotice în Parlament și pe străzile Parisului, mii de oameni s-au adunat într-un protest spontan
Președintele, Emmanuel Macron, a luat decizia (în utlimul moment) de a evita un vot parlamentar și de a impune în schimb planul său controversat de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, sursă foto: captură YT

Guvernul francez s-a folosit de puteri constituționale speciale controversate pentru a forța o creștere a vârstei de pensionare, pe fondul unor scene haotice în parlament, în care parlamentarii stângii radicale au cântat La Marseillaise cu voce tare pentru a o împiedica pe Élisabeth Borne să vorbească.

Politicienii din opoziție vor cere un vot de neîncredere în guvern în următoarele 24 de ore

Președintele, Emmanuel Macron, a luat decizia (în utlimul moment) de a evita un vot parlamentar și de a impune în schimb planul său controversat de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, informează The Guardian.

Cu câteva minute înainte ca deputații din camera inferioară să voteze, Macron mai avea încă o serie de întâlniri cu politicieni importanți dar a ales brusc să folosească puteri speciale în loc să riște un vot, pe care părea pregătit să îl piardă.

El a ales să invoce articolul 49.3 din Constituție, care dă guvernului puterea de a ocoli parlamentul.
Parlamentarii de stânga au strigat „Demisia! Demisia!” la adresa lui Borne, iar membrii partidului radical de stânga France Unbowed au cântat imnul național atât de tare încât Borne nu a putut vorbi la început, iar sesiunea a trebuit să fie suspendată înainte ca ea să încerce din nou să se facă auzită.

Borne a declarat în fața Parlamentului că proiectul de lege va fi adoptat deoarece guvernul nu poate „risca viitorul pensiilor noastre”.

Macron le-a spus miniștrilor cabinetului că „riscurile financiare erau prea mari” dacă legea ar fi fost respinsă de parlamentari, potrivit unor rapoarte de la discuțiile de la Élysée.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

La scurt timp după aceea, mii de persoane s-au adunat într-un protest spontan în Place de la Concorde, în centrul orașului, în timp ce sindicatele au promis că vor intensifica grevele și demonstrațiile de stradă care au avut loc începând cu luna ianuarie. Șeful sindicatului CGT, Philippe Martinez, a declarat că forțarea legii „arată dispreț față de popor”.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă în încercarea de a dispersa mulțimea joi seara, în timp ce unii protestatari au aruncat cu pietre de pavaj în forțele de ordine. În alte câteva orașe franceze, inclusiv în Marsilia, au avut loc, de asemenea, proteste spontane împotriva reformei.

Poliția a arestat 120 de persoane la Paris, potrivit Le Figaro. Un ofițer de poliție ar fi fost rănit într-o confruntare cu protestatarii și revoltații, sursă foto: captură YT

Poliția a arestat 120 de persoane la Paris, potrivit Le Figaro. Un ofițer de poliție ar fi fost rănit într-o confruntare cu protestatarii și revoltații.

Politicienii de stânga au calificat demersul guvernului drept o înfrângere majoră și un semn de slăbiciune. Guvernul a fost acuzat că este brutal și nedemocratic, sursă foto: captură YT

După ce mitingul a fost dispersat, unii protestatari au provocat incendii și au provocat pagube la fațadele magazinelor de pe străzile laterale, potrivit reporterilor Agenției France-Presse.

Mai multe magazine au fost jefuite în timpul protestelor din Marsilia, în sudul țării, în timp ce ciocniri între protestatari și forțele de securitate au izbucnit, de asemenea, în orașele vestice Nantes și Rennes, precum și în Lyon, în sud-est, au precizat aceștia.

Sindicatele franceze au făcut apel la o nouă zi de greve și acțiuni împotriva reformei, joi, 23 martie.

Politicienii din opoziție vor cere un vot de neîncredere în guvern în următoarele 24 de ore. Dacă acest lucru poate trece va depinde de faptul dacă partidele de opoziție polarizate se vor uni pentru această cauză.

Orice vot de neîncredere ar avea nevoie de sprijinul partidului de dreapta Les Républicains pentru a trece, dar liderul partidului, Éric Ciotti, a declarat că nu va susține un astfel de vot.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)